Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dopravní snídaně s BESIPEM se koná 22. září

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 09. 2016 16:56
  • Doprava

Sdílet článek

Statistiky dopravních nehod v ČR v posledních dvou letech zaznamenaly nárůst počtu usmrcených. V Libereckém kraji se v roce 2015 snížil počet usmrcených o bezmála 18 procent na celkových 23. Bohužel však během prvních osmi měsíců letošního roku se meziročně počet obětí zvýšil ze 12 na 13. Cyklus Dopravních snídaní s BESIPEM chce napomoci tento stav napravit.

V loňském roce zemřelo na silnicích České republiky 738 osob. Počet obětí tak meziročně narostl o 50, tj. 7,3 procenta. Naopak poklesl počet těžce zraněných, a to z 2 762 na 2 540. V Libereckém kraji zaregistrovaly statistiky nehod 23 usmrcených, o 5 osob méně než v roce 2014. Rozdíl činí bezmála 18 procent. Naopak se zvýšil počet těžce zraněných, a to ze 116 na 122. Stále to jsou ale hrozivá čísla. Klíčem k dalšímu snižování následků dopravních nehod jsou systémový přístup a konkrétní preventivní aktivity na regionální úrovni.

Pozice České republiky v rámci Evropské unie se meziročně významně zhoršila. Zatímco v roce 2014 u nás zemřelo 65 osob na milion obyvatel, loni jich bylo již 70. Ve stejném období se daný ukazatel v rámci celé EU28 zvýšil z 51 na 51,5. Rozdíl oproti průměru EU tak v ČR narostl z 27 na 36 procent.  Naše silnice se tak staly rizikovějšími. Státy, jejichž silnice trvale patří k nejbezpečnějším, dokazují, že řešení existuje. Podmínkou je ovšem systémový a celostní přístup k problematice bezpečnosti silničního provozu, samozřejmostí je i zapojení krajů a obcí. To u nás však doposud chybí.

Cyklus Dopravních snídaní s BESIPEM napoví, jak vykročit žádoucím směrem  
V letošním roce proběhne ve všech krajích již čtvrtý ročník Dopravních snídaní s BESIPEM. V rámci předchozích tří ročníků Dopravní snídaně upozornily na 114 rizikových a nehodových míst po celé České republice, současně byla navržena možná řešení. K září 2016 došlo k žádoucímu vyřešení na 16 místech, na 82 probíhají přípravné aktivity, naopak 16 míst doposud řešeno nebylo. Snahou Dopravních snídaní je, aby se i v letošním roce podařilo identifikovat další nebezpečná místa a navrhnout opatření, jež povedou k žádoucímu zlepšení.

O čem si budeme povídat 22. září 2016 v Liberci
Dopravní snídaně s BESIPEM se bude konat 22. září v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v Liberci, začátek konference je v 8.00 hodin. I letos se zaměří na vytipování rizikových míst na komunikacích v rámci kraje a současně na navržení možných řešení. Pozornost bude věnována zejména těm místům, kde dochází ke střetům s pevnými překážkami, a rovněž tak nebezpečným železničním přejezdům. Dojde i na vyhodnocení, nakolik byly realizovány návrhy na zlepšení kvality silniční sítě, které vzešly z diskuzí během Dopravních snídaní v letech 2014 a 2015.   

V rámci zahajovacího přednáškového bloku odborníci z Centra dopravního výzkumu provedou analýzu nehodových míst na území Libereckého kraje, jež bude vycházet z vyhodnocení plnění Národní strategie bezpečnosti silničního provozu za rok 2015. Současně navrhnou možná řešení. Porovnání tragických následků nehod v jednotlivých státech EU28 za loňský rok, statistikám nehod na železničních přejezdech v Evropě a ČR a jejich příčinám se bude věnovat zástupce Týmu silniční bezpečnosti. Dopravní policie se zaměří na analýzu nehodovosti a jejích příčin na komunikacích Libereckého kraje. Chybět přirozeně nebude ani samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy, představí svůj program preventivních činností na letošní rok a tolik diskutovaný návrh změn sankčního systému. Odborníci ze společnosti DEKRA CZ se zaměří na pevné překážky v blízkosti komunikací, posoudí je z pohledu řidiče.

Potenciál Dopravních snídaní začít přistupovat k prevenci výskytu závažné nehodovosti novým, zásadně efektivnějším způsobem, vidí i ministr dopravy Dan Ťok: „Myslím si, že je velmi důležité, abyste se zkusili na oblast bezpečnosti podívat netradičně, bezpečnost není o standardních řešeních, bezpečnost je o tom, že si vážíme lidského života a že nám jde o to, aby se lidé nezraňovali a neumírali.“

V diskuzním bloku proběhne rozprava o možných řešeních tří lokalit, ve kterých od začátku roku 2010 došlo k 33 nehodám, během nichž byla 1 osoba těžce zraněna, a 17 osob bylo zraněno lehce. Celkové škody dosáhly částky téměř 12,5 miliónů korun. U každé lokality bude představeno několik možných řešení, v diskuzi je posoudí zúčastnění odborníci a zástupci významných institucí zabývajících se problematikou bezpečnosti v dopravě. Svým názorem budou moci přispět i další přítomní hosté. Ostatně i v minulých letech byla na Dopravních snídaních pro Liberecký kraj navržena možná nápravná opatření, a to na 7 vytipovaných lokalitách. I tam umírají při dopravních nehodách lidé, celkové škody jsou enormní.

O potenciálu Dopravních snídaní s BESIPEM přispět ke snížení počtu usmrcených a vážně zraněných při dopravních nehodách svědčí, že jejími partnery je celá řada veřejno  a soukromoprávních subjektů.  Snídani pro Liberecký kraj letos udělili záštitu, mimo jiné Vladimír Mastník, člen rady Libereckého kraje a Tibor Batthyány, primátor statutárního města Liberec.

„Jsem rád, že můžeme opět hostit tuto významnou akci v našem kraji. Liberecký kraj věnuje bezpečnosti v silničním provozu dlouhodobě velkou pozornost, a proto se těším, jaké další nápady na zlepšení na dopravní snídani zazní“ uzavírá Vladimír Mastník, člen rady kraje pověřeným vedením resortu dopravy.

Bližší informace podá:
Ing. Petr Bilý
RSE Project s.r.o., koordinátor Dopravních snídaní s BESIPEM
tel.: 725 445 689
e-mail: petr.bily@rseproject.cz
www.dopravnisnidane.cz

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky