Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S novým jízdním řádem se rozjede více nočních vlaků

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 08. 2016 10:59
  • Doprava

Sdílet článek

Noční vlakové spoje začnou nově o víkendech a svátcích jezdit z Liberce i dalšími směry. Cestující se z večerních akcí, které se konají v krajském městě, dostanou vlakem do Frýdlantu, Turnova, Semil a Hrádku nad Nisou. Jejich provoz začne s platností nových jízdních řádů od 11. prosince 2016. Už nyní jezdí noční spoje z Liberce do Tanvaldu a cestující je značně využívají.

„V současné době Liberecký kraj objednává vlak, který denně jezdí z Liberce v 0:35 směrem na Jablonec nad Nisou, Tanvald a Desnou. Z pátka na sobotu a ze soboty na neděli bývá maximální obsazenost vlaku až 30 osob a vzhledem k výměně cestujících po trase jich přepraví až 50. Spojení je bezpečné a komfortní a zavedli jsme ho právě za účelem návratu z kulturních a společenských akcí,“ říká krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Uvedený spoj je však jediným svého druhu, přitom z Liberce je v rámci železniční dopravy denní počet cestujících na tratích do Hrádku nad Nisou a Frýdlantu mnohonásobně vyšší. „Obdrželi jsme připomínky, aby půlnoční vlaky jezdily i sem. Cestujícím chceme vyjít maximálně vstříc, a tak po projednání s dopravci, Českými drahami a Die Länderbahnem, navrhujeme zavedení zkušebního provozu vlaků s odjezdem v 0:35 z Liberce, a sice ve směrech Frýdlant, Hrádek nad Nisou a Turnov, s pokračováním vlaku až do Semil. V tuto dobu budou jezdit o víkendech a svátcích. K rozšíření dojde od 11. prosince, kdy začnou platit nové jízdní řády,“ uvádí Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK s tím, že k zavedení „půlnočních“ vlaků připraví Liberecký kraj informační letáky.

Obsazenost spojů bude pravidelně vyhodnocována a po zkušebním období se rozhodne o jejich zapracování do koncepce dopravy v rámci Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje.

Roční náklady na zavedení nočních vlaků jsou předpokládány ve výši 1,4 mil. Kč.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky