Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlakem k Máchovu jezeru i letos, v létě budou z Liberce opět jezdit přímé spoje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 05. 2017 14:35
  • Doprava
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

K Máchovu jezeru se turisté dostanou i v letošním roce spěšným výletním vlakem. Z Liberce do Starých Splavů a do Doks (a zpět) poprvé v nové sezóně vyjede v sobotu 1. července. Turistický vlak bude jezdit během léta o víkendech a svátcích až do konce srpna. V loňském roce, kdy jej kraj objednal poprvé, využilo přímé spoje 3021 cestujících. Tržby činily 86.732 Kč.

„Po úspěchu z loňského roku, kdy byl o přímé vlakové spojení z Liberce do Doks ze strany cestujících velký zájem, rozhodla rada kraje o objednání turistických vlaků i pro letošní letní sezónu," komentuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Dopravce Die Länderbahn GmbH DLB bude na základě smlouvy, obdobně jako v loňském roce, provozovat dva spoje v úseku Liberec – Doksy v období letní sezóny od 1. července 2017 do 27. srpna 2017, a to pouze o víkendech a svátcích. Celkový rozsah výkonů bude činit cca 2 960 vlakokilometrů. Jedná se celkem o 40 jízd. Čas odjezdu z Liberce je v 9:44 hod, s příjezdem do Doks v 11:11 hod. Zpět z Doks vyjede v 16:46 hod a příjezd do Liberce bude v 18:23 hod.

„Velkým lákadlem bude rychlé přímé spojení z Liberce na Máchovo jezero a také svezení po zajímavé trati přes Kryštofovo Údolí, malebné Podještědí, dále po takzvané „žízníkovské spojce, která je dosud využívána výhradně nákladní dopravou, přes Zákupy a Jestřebí rovnou do Doks,“ dodává náměstek.

Dalšími tipy na výlet na trase Liberec – Doksy jsou například Orloj v Kryštofově Údolí, Krkavčí skály v Křižanech, Pekelné skály v Brništi, Hrad Ralsko, Braniborská jeskyně ve Starých Splavech a v neposlední řadě pak zřícenina hradu Bezděz v Doksech.

Ve vlaku je umožněna přeprava kočárků i jízdních kol. Jízdenky si cestující koupí přímo ve vlaku bez přirážky, na trase platí tarif IDOL.

Předpokládaná kompenzace ze strany kraje bude činit cca 275.000 Kč.

Spěšný přímý vlak Liberec – Doksy bude stavět jen ve stanicích: Liberec, Liberec-Horní Růžodol, Kryštofovo Údolí, Křižany, Lvová, Jablonné v Podještědí, Brniště, Mimoň, Božíkov, Vlčí Důl-Dobranov, Jestřebí, Staré Splavy a Doksy a nebude stavět v těchto zastávkách: Ostašov, Karlov pod Ještědem, Novina, Zdislava, Rynoltice, Velký Valtinov, Velký Grunov, Pertoltice pod Ralskem, Zákupy a Srní u ČL.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky