Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Co nového v jízdním řádu od 10. prosince?

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 12. 2017 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Od neděle 10. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. Co tyto změny přinesou cestujícím?

Nejvýznamnější změnou je úprava dopravní koncepce v oblasti Českolipska, kde dochází ke změnám jak na železnici, tak na autobusových linkách. V rámci železniční dopravy je vytvořena celodenní nabídka spojení mezi Českolipskem (a Novoborskem) s Mladoboleslavskem každou hodinu pomocí prokladu osobních (zastávkových) vlaků s rychlíky. „Na změně jsme se dohodli se Středočeským krajem a kromě vytvoření většího počtu přímých spojů z Českolipska do Mladé Boleslavi považujeme za velký přínos také zkrácení cestovní doby cca o 25 minut,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy.

V rámci autobusové dopravy dochází na Českolipsku k zavedení přímé linky z České Lípy do Bělé pod Bezdězem a k rozšíření dopravy do Prahy jak z České Lípy, tak z Doks. „V minulosti jsme registrovali náměty města Doksy na posílení přímého spojení s Prahou, k tomu od prosince dojde díky přetrasování části spojů z linky Rumburk – Praha právě přes Doksy,“ přibližuje změny Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK, která veřejnou dopravu v Libereckém kraji organizuje.

Druhou významnou změnu v Libereckém kraji představuje posílení přímého spojení mezi Jabloncem nad Nisou a Hodkovicemi nad Mohelkou. V této relaci bude zajištěna díky spolupráci Libereckého kraje, města Hodkovice n. Moh. a společnosti Monroe/Tenneco nejen doprava na směny do společnosti Monroe/Tenneco v Hodkovicích, ale také další spoje ráno a odpoledne za účelem dopravy do zaměstnání a škol v Jablonci nad Nisou. „Velice si vážíme spolupráce se zaměstnavateli a jsme rádi, když veřejná doprava může fungovat podle jejich potřeb,“ uvádí k této novince Pieter.

V dalších částech Libereckého kraje již nedochází k zásadním úpravám tras ani časových poloh spojů. „U ostatních linek jsme reagovali na připomínky cestujících a na vlastní zjištění z provozu s využitím dat z Centrálního dispečinku IDOL. Na některých linkách jsme tak upravovali jízdní doby, aby  autobusy neodjížděly ze zastávek dříve, než je uvedeno v jízdním řádu,“ upřesňuje Otto Pospíšil, zástupce ředitele KORID LK.

Společnost KORID LK dále avizuje, že v lednu budou zveřejněny první návrhy nového jízdního řádu pro linku 141 z Liberce do Jablonce nad Nisou v rámci nové koncepce po otevření silnice I/14.

Poslední novinkou, kterou bychom chtěli zdůraznit, pak je plošné zavedení režimu zastávek na znamení v linkové dopravě z důvodu sjednocení pravidel pro cestující (a řidiče).

Jízdní řády je možné, tak jako v minulých letech, zakoupit v knižní podobě. Vydávány jsou pro oblasti Českolipsko, Liberecko a Jablonecko + Semilsko. Prodejní cena je 20,- Kč a k zakoupení jsou v informačních centrech dopravců a vybraných měst, ale také přímo v autobusech u řidiče či u některých prodejců knih.

Závěrem informujeme, že připomínky k jízdním řádům je i nadále možné zasílat na info@korid.cz nebo prostřednictvím webového formuláře na webu www.iidol.cz. V roce 2018 mohou proběhnout změny v rámci celostátních termínů v březnu, červnu, září a prosinci.

  • Změny v jízdních řádech - komplet (.pdf)
    392 kB
    05. 12. 2017 16:37

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky