Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cyklostezka sv. Zdislavy bude zase o něco delší

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 01. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje včera rozhodla o výběru zhotovitele projektové dokumentace na další úsek cyklostezky sv. Zdislavy, konkrétně na trasu Cvikov – Svor. Celková délka řešeného úseku je asi 2,8 km. Současně radní už na svém minulém jednání schválili bezúplatný převod přes devět a půl tisíce metrů čtverečních pozemku obci Kunratice
u Cvikova. Po něm povede jiný úsek cyklostezky sv. Zdislavy, a to z Kunratic do Drnovce.

„Cyklodoprava je jednou z priorit současné krajské koalice. Převedený pozemek v hodnotě 191.400 Kč poslouží k vybudování úseku oblíbené cyklostezky, která zvýší bezpečnost pěších a cyklistů podél dopravně velmi zatížené státní silnice I/13,“ říká Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana, která má ve svém resortu i správu majetku.

Rada kraje na včerejším jednání rozhodla o výběru dodavatele na zpracování dokumentace pro projekt „Cyklostezka svatá Zdislava, úsek Cvikov–Svor“. Projektovou dokumentaci zpracuje společnost M-PROJEKCE s.r.o. za nabídkovou cenu 942.590 Kč včetně DPH. „Nejzazším termínem pro předání kompletní dokumentace včetně všech povolení je konec léta roku 2019. Příští rok budeme také žádat o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu této části cyklostezky,“ komentuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Cyklostezka sv. Zdislavy je jednou z páteřních cyklotras na území Libereckého kraje. Úsek mezi Svorem a Cvikovem by měl vést po bývalém drážním tělese, pokračovat po stávající zemědělské cestě a třetí část čeká na vybudování své trasy. Cyklostezka povede souběžně v náspu podél silnice I/13 až do Cvikova ke křižovatce se silnicí III. třídy na Sloup v Čechách. Nový úsek částečně propojí již vybudovaný, a to od Nového Boru s podjezdem nebo nadjezdem komunikace I/13
u Svoru.

Liberecký kraj podpořil od roku 2014 síť strategických směrů rozvoje cyklodopravy, která čítá přes 300 km. Cyklostezka sv. Zdislavy do této podpory patří a obce nacházející se na její trase každý rok žádají o peníze na projektovou přípravu z Dotačního fondu Libereckého kraje. „Do letošního roku jsme na projekt přispěli částkou 2.370.000 Kč,“ dodává náměstkyně Jitka Volfová.

Na rozvoj cyklistické dopravy a na podporu projektové přípravy v oblasti cyklodopravy má letos Liberecký kraj v dotačních programech připraveno 8.500.000 Kč. Termín pro podání žádostí bude, po schválení krajským zastupitelstvem, do 21. 3. 2018. O peníze mohou žádat obce, dobrovolné svazky obcí, zájmová sdružení právnických osob, mikroregiony nebo obecně prospěšné společnosti.  

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky