Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlavní silnice do průmyslové zóny Jih projde rekonstrukcí

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 26. 06. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Rekonstrukce ulice České mládeže začne s prvním červencovým dnem. Celková obnova více než jednoho kilometru silnice s označením III/2784 včetně dvou kruhových objezdů a systému odvodnění bude trvat 105 dnů. Liberecký kraj zaplatí za rekonstrukci 38.486.470 Kč včetně DPH.

Silnice III/2784 je významnou dopravní spojnicí do liberecké průmyslové zóny Jih. Délka rekonstruovaného úseku je 1.131 m. Liberecký kraj zaplatí nejen obnovu povrchu vozovky včetně dvou okružních křižovatek Kubelíkova a Nisa, ale i dopravní značení a také čištění a obnovu prvků odvodnění. „Havarijní stav obou okružních křižovatek, špatné podloží a v neposlední řadě také vysoká hlučnost nás vede k tomu opravit ulici České mládeže už letos,“ říká náměstek hejtmana pro dopravu a investice Marek Pieter. Zvýšené hladiny hluku naměřila také krajská hygienická stanice. „Proto v rámci rekonstrukce plánujeme na vozovku položit takzvaný tichý asfalt, který přispěje ke snížení hluku a vibrací z projíždějící dopravy,“ vysvětluje náměstek.

Kraj řeší i druhou přístupovou cestu do jižní průmyslové oblasti, která ale měla být už dávno vybudována s tehdy se rodící zónou. „V současné době projede ulicí České mládeže ve všední den téměř 17.000 vozidel a jejich počet bude neustále vzrůstat. Není možné, aby všichni řidiči byli odkázáni jen na jedinou komunikaci do jedné ze dvou klíčových výrobních zón a strpěli dennodenně nekonečné autokolony,“ doplňuje snahu Libereckého kraje jeho hejtman Martin Půta. „Bohužel rekonstrukci nemůžeme odkládat, protože Ředitelství silnic a dálnic ČR v nejbližších letech bude opravovat průtah městem a tunel na silnici I/35. Souběžná opravy by znamenaly dopravní kolaps,“ upřesňuje hejtman.

Částečně uzavřít silnici III/2784 plánuje kraj na 105 dní. „Předpokládáme, že opravený úsek bude zcela zprůjezdněn v polovině října tohoto roku,“ upřesňuje náměstek Pieter. Po dobu opravy bude silnice ve směru od silnice I/35 jednosměrná. Objízdné trasy stanovil Magistrát města Liberce společně s Krajským policejním ředitelstvím Libereckého kraje. „Ve směru od silnice I/35 z Prahy do průmyslové zóny Jih bude ulice České mládeže jednosměrná. Dále bude doprava směřována přes ulici Průmyslová, Heyrovského, Puškinova a přes ulici Minkovickou s následným napojením na I/35,“ vysvětluje přístupnost pro řidiče náměstek Pieter. Provoz v Puškinově ulici až po křižovatku s ulicí Sklářskou bude také jednosměrný. Autobusy veřejné linkové dopravy budou využívat stanovené objízdné trasy. Z důvodu uzavírky pozemní komunikace ve vlastnictví statutárního města Liberec v ulici Švermova nebude možné ulici Švermovu využít jako objízdnou trasu, a to až do 22. července 2018.

Liberecký kraj také oslovil Policii České republiky, aby měsíc před plánovanou uzavírkou a v době jejího trvání intenzivně kontrolovala dodržování dopravního znační v oblasti průmyslové zóny, zejména pak v ulici Heyrovského. „Na celou situaci jsme připraveni, dočasnou uzavírku provozu a objízdné trasy jsme detailně projednali a plánovali i ve spolupráci s Magistrátem města Liberec a Krajským úřadem Libereckého kraje. Je nepochybné, že rekonstrukce silnice bude pro motoristy komplikací, nicméně i naše hlídky budou v prvních dnech uzavírky po dobu 24 hodin dohlížet na provoz v inkriminovaných úsecích a prioritou pro ně nebude represe, ale spíše prevence a pomoc motoristům. Naším cílem je také informovanost Liberečanů a návštěvníků Liberce o tomto dočasném dopravním opatření a možnosti využití objízdných tras i jejich případných úpravách,“ sdělil krajský policejní ředitel plukovník Vladislav Husák.

Prezentaci Policie ČR najdete ZDE

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky