Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonným v Podještědí projedou řidiči po novém, průtah městem je dokončen

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 11. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dnes se slavnostním přestřižením pásky otevřela nová silnice II/270 v Jablonném v Podještědí. Stavba měla dva investory – Liberecký kraj a město Jablonné v Podještědí. Celkové náklady dosáhly částky více než 53 milionu korun. Celkem 15,7 milionu korun zaplatilo město. Kraj investoval ze svého rozpočtu přes téměř osm milionů korun a využije též dotací z evropských fondů do plánované výše 29,5 milionu.

„Rekonstrukce silnice začala již v září roku 2017 a já jsem rád, že se nám ji konečně podařilo dokončit. Během této náročné stavby jsme se navíc dozvěděli leccos o historii našeho regionu, protože její součástí byl i archeologický průzkum vedený panem Brestovanským, který přinesl pozoruhodné objevy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Hlavním cílem projektu byla rekonstrukce průtahu městem silnice II/270. Stavba začíná za mostem přes Panenský potok a končí před železničním přejezdem v ulici Lužická. Rekonstrukce navazuje na první a peněžně nejméně nákladný silniční projekt financovaný z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu, díky němuž došlo k rekonstrukci úseku silnice II/270 od železničního přejezdu až ke křižovatce se silnicí I/13.

Součástí stavby byla i úprava parkovacích pruhů, přechodů pro chodce a míst pro přecházení včetně komunikací pro pěší. Zároveň došlo k rekonstrukci veřejného osvětlení podél místní komunikace, úpravě stávajícího odvodnění i dopravního značení.

„Město Jablonné v Podještědí zaplatilo rekonstrukci parkovacích ploch na náměstí Míru, většinu pěších komunikací ve městě a parkovací zálivy,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„Finanční částka, kterou vynaložil na projekt Liberecký kraj, je spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Celková výše dotace by měla činit 29,5 milionu korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka Rady Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„V Jablonném jsme nakonec kvůli archeologickým průzkumům a nálezům, sanaci podloží a přeložce sítí strávili tři stavební sezóny. Práce i kvůli zajištění průjezdnosti města a přístupů do objektů probíhaly po úsecích. Celkem je nově zhotoveno přes 1200 metrů komunikací a předlážděno náměstí o ploše 1700 čtverečních metrů. Věřím, že komfort ocení jak řidiči, tak chodci, pro jejichž zvýšení bezpečnosti přibyly osvětlené přechody,“ dodal Lukáš Urban, zástupce stavební společnosti SYNER.

V tomto programovém období se jedná o sedmý dokončený silniční projekt, který spolufinancovala Evropská unie. Mezi ty dokončené dále patří rekonstrukce silnice II/273 z Oken na hranici kraje a vybudování okružních křižovatek v Semilech a ve Stráži pod Ralskem. Před týdnem byla slavnostně otevřena nově rekonstruovaná ulice Žižkova v Jilemnici.

Liberecký kraj plánuje v příštím roce zahájit rekonstrukce dalších silnic, které rovněž podpoří peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, rekonstrukci silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov a silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje.

Zároveň bude pokračovat rekonstrukce silnice II/270 Doksy–Dubá, silnice III/2904 v Oldřichově v Hájích a silnice II/610 z Turnova na hranice kraje.

V současné době kraj též připravuje projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci silnice III. třídy, která propojuje místní části Jablonného – Lvovou a Kněžice. Pokud nenastanou komplikace, mohlo by se začít pracovat v roce 2021.

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky