Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj opět přispěje obcím v rámci Programu obnovy venkova

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 14. 02. 2019 00:00
  • Doprava
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj každoročně finančně podporuje rozvoj jednotlivých obcí. Krajští zastupitelé budou na únorovém zasedání schvalovat finanční prostředky do Programu obnovy venkova v celkové výši 29.578.300 korun. Jedná se o rekordní sumu od doby vzniku Libereckého kraje. Obce nejčastěji žádají peníze na rekonstrukci komunikací, veřejného osvětlení, ale také na opravu obecních úřadů, školských, tělovýchovných, kulturních a sociálních zařízení. V loňském roce program podpořil například i projekty na údržbu hřbitovů.

„V letošním roce došlo k několika zásadním změnám. Vloni jsme z programu poskytli finanční prostředky na 90 projektů za celkem 28.101.299,47 korun. Jelikož se snažíme  podpořit co nejvyšší počet zájemců, rozdělili jsme peníze v programu pro rok 2019 na dvě části. Pro obce máme připraveno přes 22 milionů korun a pro dobrovolné svazky obcí 7 milionů. V případě, že zájemci nevyčerpají peníze z jedné nebo druhé části, navrhneme jejich přesun tak, abychom podpořili co nejvíce žadatelů,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.  

Další změnou je to, že dobrovolné svazky obcí mohou žádat o dotaci pouze na majetek, který je v jejich vlastnictví. Původně mohly dobrovolné svazky obcí žádat o dotaci i na majetek jednotlivých členů. Liberecký kraj chce nyní docílit toho, aby obce vzájemně na projektech spolupracovaly. Na změnách se podíleli i zástupci dobrovolných svazků obcí, se kterými jsme se několikrát sešli, aby podpora z Programu obnovy venkova byla co nejefektivnější,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Nejvíce využívané dotační tituly (DT) v rámci Programu obnovy venkovy v průběhu let:

DT 4 – Oprava a výstavba místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy, parkovišť

DT 1 – Obnova a údržba venkovské zástavby a občanské vybavenosti

(dotace na pořízení, technické zhodnocení, opravu nebo údržbu dlouhodobého majetku – movitého  i nemovitého), který je ve vlastnictví dotčené obce

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky