Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podporuje cyklodopravu, letos sem směřuje 11,8 mil. Kč

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 08. 2017 14:29
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Na projekty, které pomohou rozvíjet cyklodopravu v Libereckém kraji, je určeno dalších 4,8 mil. Kč. Rozdělení finančních prostředků odsouhlasila na včerejším jednání rada kraje. Peníze podpoří nejen přípravu nových cyklotras, ale i opravu stávajících úseků. Po červnovém poskytnutí dotací ve výši 7 mil. Kč je to letos celkem už bezmála dvanáctimilionová podpora, která směřuje do cyklodopravy.

„Cyklodoprava je jednou z priorit současné krajské koalice, což se promítlo ve výrazném navýšení prostředků. V roce 2016 jsme měli na cyklodopravu pět milionů korun, letos jich mezi žadatele rozdělujeme téměř dvanáct,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

V souladu s programem rozvoje cyklistické dopravy v Libereckém kraji nyní radní odsouhlasili rozdělení finančních prostředků ve výši 4,8 mil. Kč na konkrétní projekty, které zvýší bezpečnost bezmotorové dopravy a napomohou jejímu rozvoji. „Peníze dostanou obce na projektové přípravy čtyř úseků cyklotras ve Stráži pod Ralskem, Dubnici, ve Stružnici a Chrastavě. Část prostředků, konkrétně 1,1 mil. Kč, je určených na opravu dvoukilometrového úseku krkonošské cyklotrasy. Za další finance budou zpracovány dokumentace k projektům Cyklostezka svaté Zdislavy na úsek ze Cvikova do Svoru, dále cyklotrasa Odra Nisa pro úsek Bílý Kostel - Chotyně a také na opravu značení cyklotrasy Greenway Jizera,“ komentuje náměstek Marek Pieter. 

Částka ve výši 3.212.426 Kč bude formou dotace rozdělena příjemcům na následující konkrétní projekty:

příjemce

název projektu

výše dotace Kč

Obec Dubnice

„Dubnice – projektová příprava smíšená stezka pro chodce a cyklisty podél silnice III. třídy“

256.390

Město Stráž pod Ralskem

„Stavba smíšené stezky pro pěší a cyklisty přes okružní křižovatku mezi Stráží pod Ralskem a Obcí Dubnice“

606.036

Obec Stružnice

„Projekt a stavby části zelené cyklomagistrály Ploučnice v intravilánu obce Stružnice“

1.040.000

Město Chrastava

„Projektová dokumentace pro stavební povolení a stavební povolení – most přes Lužickou Nisu v Andělské Hoře“

210.000

Obec Jestřabí v Krkonoších

„Oprava cyklotrasy K8 úsek Jestřabí - Zabylý“

1.100.000

Celkem

 

3.212.426

Liberecký kraj v celkovém finančním objemu 1.567.876 Kč připravuje veřejné zakázky na zhotovitele následujících projektů: 

název veřejné zakázky

název projektu

Předpokládaná hodnota v Kč

Zpracování projektové dokumentace pro projekt Cyklostezka svatá Zdislavy, úsek Cvikov - Svor

Zajištění činností pro účely získání územního rozhodnutí a stavebního povolení a dokumentace pro provádění stavby ve spolupráci s městem Cvikov a obcí Svor

723.580

Realizace opravy značení cyklotrasy KČT 17 Greenway Jizera

Zajištění opravy a doplnění dopravního značení na Greenway Jizera v úseku Líšný – Malá Skála – Turnov - Svijany

844.296

PD Odra - Nisa v lokalitě Chotyně - U Hrabarů

Územně technická studie prostupnosti úseku cyklotrasy Odra Nisa v úseku Bílý Kostel - Chotyně

229.000

Celkem

 

1.567.876

 

Také letos Liberecký kraj podporuje projekt Na kole jen s přilbou, který společně realizuje nezisková organizace Bezpečně na silnicích o.p.s. jako nositel projektu a hlavní partner Horská služba ČR, o.p.s. „Projekt probíhá od roku 2011 a postupně byl rozšířen do všech krajů. Od Libereckého kraje letos dostane 80.000 Kč,“ říká náměstek Pieter.

Hlavním cílem projektu je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR způsobeným nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole, prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně bude kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb.

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky