Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pokračuje v úsilí zrušit zpoplatnění části silnice I/38 pro kamiony

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 03. 2021 11:06
  • Doprava
  • Magazín

Sdílet článek

Vyřadit část silnice I/38 v úseku mezi Jestřebím a hranicí kraje ze seznamu silnic první třídy, kde se platí mýto, chce dlouhodobě Liberecký kraj. Na svém úterním zasedání schválila rada kraje zaslání tohoto požadavku Asociaci krajů České republiky. Ta oslovila kraj s žádostí o spolupráci při sbírání dat pro rozšíření mýtného systému na silnicích prvních tříd.

„Proti zpoplatnění silnice jsme byli od okamžiku, kdy se tento plán na Ministerstvu dopravy objevil. Zmíněný úsek z Jestřebí na hranici kraje totiž mohou řidiči, kteří se chtějí placení mýta vyhnout, objet po krajských silnicích a tím je neúměrně zatěžovat,“ poukázal hejtman Martin Půta. „Na toto téma jsme jednali s ministrem dopravy a také s předsedou Asociace krajů České republiky již minulý týden. Oba přislíbili, že se budou touto problematikou zabývat. Není to totiž v rámci České republiky ojedinělý případ.“

Objížďka vede po silnicích II/268 z Mnichova Hradiště na Mimoň, II/262 z České Lípy na Zákupy a Nový Bor a II/270 z Mimoně na Jablonné v Podještědí. „Hlavním problémem této objízdné trasy je skutečnost, že vede zastavěným územím Mimoně, zčásti dokonce přímo centrem města,“ zdůraznil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Liberecký kraj nechal zpracovat projekt na dopravní značení, které by zamezilo vjezdu nákladních aut na tyto silnice. „Policie České republiky jej však nepovolila na silnice umístit. Chtěla nejprve doložit průzkumem, že tranzitní doprava využívá objížďky po krajských silnicích. To jsme však doložit nemohli, protože právě tyto silnice procházely rekonstrukcemi s dopravními omezeními,“ popsal Sviták.

Rekonstrukce a omezení mají skončit letos. „Až budou opravy hotové a silnice průjezdné, chceme se znovu vrátit k otázce umístění zákazového dopravního značení,“ naznačil Sviták.

Dalším úsekem, kde se nově od 1. ledna 2020 platí mýtné, je silnice I/35 ve směru z Turnova na hranici kraje ve Ktové. Zde kraj o požadavku na odnětí povinnosti platit mýto neuvažuje. „V tomto případě zpoplatnění nepřineslo obyvatelům kraje ani řidičům žádné komplikace. K tomuto úseku totiž neexistuje adekvátní objízdná trasa,“ shrnul Sviták.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky