Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj požádá o evropskou dotaci na rekonstrukci silnice mezi Sklenařicemi a Vysokým nad Jizerou

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 11. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Celkem 2,4 kilometry dlouhý úsek ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou má v plánu rekonstruovat Liberecký kraj. O podporu tohoto projektu za necelých 70 milionů korun požádá z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Rozhodla o tom na včerejší schůzi Rada Libereckého kraje.

„Již od roku 2015 Liberecký kraj připravuje kompletní rekonstrukci silnice II/290 v úseku mezi Roprachticemi a Kořenovem. Složité majetkoprávní vztahy nám umožnují rekonstruovat prozatím pouze úsek mezi Sklenařicemi a Vysokým nad Jizerou, pro který se nám již podařilo získat stavební povolení,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Komunikace nesplňuje odpovídající parametry. Její šířka je na mnoha místech různá a chybí zde zpevněné krajnice či svodidla. Součástí rekonstrukce bude oprava povrchu a výstavba 11 propustků, instalace zádržných systémů a povrchového odvodnění. Cílem je zvýšit bezpečnost a kvalitu provozu motorových a nemotorových vozidel a zejména pohybu chodců.

„Liberecký kraj bude žádat o financování tohoto projektu z nově vyhlášené výzvy IROP. Výše dotace by mohla činit necelých 39 milionů korun. Do této výzvy bychom chtěli předložit také 2. etapu projektu Silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje. Financování první etapy již máme schválené a nyní probíhá výběr zhotovitele stavebních prací. Díky tomu by mohlo dojít ke kompletní rekonstrukci celého úseku mezi Mimoní a hranicemi Libereckého kraje,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Liberecký kraj připravuje i další rekonstrukce, a to na silnici III/2784 mezi Světlou pod Ještědem a Horním Hanychovem. Etapu ze Světlé pod Ještědem na Výpřež by měl kraj rovněž předložit do výzvy IROP. Druhá etapa z Výpřeže do Horního Hanychova pak do konce roku do výzvy IPRÚ aglomerace Liberec – Jablonec nad Nisou.

Z projektů předložených do IROP se v letošním roce podařilo dokončit revitalizaci silnice v jilemnické ulici Žižkova a 2. etapu rekonstrukce silnice v Jablonném v Podještědí. Na silnici z Turnova na hranici Libereckého kraje a v úseku Doksy–Dubá probíhají stavební práce. Pro rekonstrukci silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov a silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje se nyní hledá zhotovitel.

IROP_CZ_RO_B_C RGB

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky