Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj přispěje Liberci a České Lípě na zajištění příměstské dopravy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 12. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Rada kraje včera projednala možnosti finanční spolupráce ve veřejné drážní a linkové osobní dopravě s městy Liberec a Česká Lípa na rok 2019. Kraj přispěje 17,3 milionu korun na zajištění tramvajové linky Liberec – Jablonec nad Nisou, 11 milionů na autobusovou dopravu za hranice statutárního města Liberec a částku 605.000 korun na dopravní obslužnost v okolí České Lípy.

Příští rok vydá kraj na tramvajovou meziměstskou linku mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou 17,3 milionu korun, tedy totožnou částku jako letos. Na autobusové linky za hranice Liberce do Bedřichova, Šimonovic, Stráže nad Nisou a Kryštofova údolí kraj přispěje necelých 4,4 milionu korun. Další náklady do výše 6,6 milionu vynaloží kraj na úhradu rozdílu mezi současnými tržbami a výnosy po zavedení tarifu. Celkem pokryje krajem dotovaná doprava 115.006 kilometrů. „Na příští rok zůstává příspěvek stejný. Nyní chceme jednat o optimalizaci příměstských linek a jejich soubězích s MHD,“ dodal hejtman Martin Půta.

„Pokud město prokáže nezbytně vyšší náklady na zajištění dopravní obslužnosti, umožní smlouvy výši příspěvku v průběhu roku změnit,“ dodal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Statutární město Liberec uzavřelo smlouvu s Libereckým krajem na jeden rok. „Do budoucna plánujeme uzavření memoranda, ve kterém určíme podmínky případné dlouhodobější spolupráce,“ dodal Pieter.

Členové rady kraje schválili také příspěvek na zajištění dopravní obslužnosti v obci Sosnová. Oproti letošnímu roku dojde k navýšení příspěvku o zhruba 150.000 korun z důvodu nové smlouvy mezi Českou Lípou a společností zajišťující městskou hromadnou dopravu. Příspěvek je schválen na rok 2019. „Již jsme začali jednat i o tom, že část výkonů by od roku 2020 zajistil přímo Liberecký kraj v rámci dlouhodobých smluv o závazku veřejné služby,“ uzavřel Pieter.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky