Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj bude společně s Ústeckým krajem žádat u vlády odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 08. 2020 12:24
  • Doprava

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje na svém včerejším jednání schválila připojení se k návrhu Ústeckého kraje na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a přípravě systémové reformy rozhodovacích mechanismů v rámci ÚOHS. Výzvu předá kraj vládě ČR.

„Jsme dlouhodobě znepokojeni přístupem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho stávajícího předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Jejich postupy vykazují znaky svévole, nepředvídatelnosti, nezávislosti a nestrannosti. Tím způsobují neúměrné průtahy v procesu zadávání veřejných zakázek a zadavatelům tak brání poptávat to, co potřebují,“ vysvětlil důvod postupu kraje hejtman Martin Půta. „Výzvu budeme směřovat přímo k vládě, aby návrh na odvolání předsedy ÚOHS podala prezidentu republiky. Náš názor podporuje také krajský soud v Brně, který nám ve dvou případech dal za pravdu a označil rozhodnutí ÚOHS a jeho předsedy za nezákonné,“ doplnil hejtman. 

„Vedení obou krajů podporuje názor Transparency International a dalších organizací, že je nutné, aby byla omezena současná nadměrná koncentrace rozhodovacích pravomocí v rukou předsedy Petra Rafaje. Požadujeme vytvoření systémové pojistky minimalizující možný vliv předsedy ÚOHS na rozhodování prvostupňového orgánů a omezení současné nadměrné koncentrace rozhodovacích pravomocí předsedy v odvolacím řízení. To by dle našeho názoru měl zajišťovat vícečlenný rozhodovací orgán ÚOHS,“ uvedl Půta.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém červnovém jednání jednomyslně schválilo znepokojení nad jednáním ÚOHS a jeho předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Zastupitelé Libereckého kraje se tomuto tématu budou věnovat na srpnovém zasedání. Liberecký kraj kvůli průtahům a nesprávným závěrům Úřadu pro hospodářskou soutěž, které neměly oporu v zákoně, musel řešit několik nestandardních situací v regionální autobusové dopravě (Výběr dopravců pro uzavření smluv o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejné linkové osobní dopravě k zabezpečení stanoveného rozsahu dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro období 2014-2024, Nákup akcií ČSAD Liberec, a.s. a Zrušení zadávacích řízení „Odbavovacích zařízení IDOL “KORID LK“). Liberecký kraj také uspěl se správní žalobou proti ÚOHS u krajského soudu v Brně. Hejtman Martin Půta opakovaně a veřejně kritizuje postupy ÚOHS pod vedením jeho předsedy Petra Rafaje a například již na tiskové konferenci Libereckého kraje dne 28. 5. 2020 jej vyzval k odstoupení z funkce.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky