Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj bude uplatňovat bezmála jedenáctimilionovou náhradu škody v trestním řízení proti dopravním společnostem

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 09. 2020 11:35
  • Doprava

Sdílet článek

Policie České republiky v současné době vede trestní řízení proti společnostem Witbystar a.s. (dříve BusLine a.s.) a ČSAD Liberec a.s. Ty jsou obviněny za spáchání trestného činu pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži na dopravní obslužnost v kraji. V polovině roku 2017 totiž měly uzavřít dohodu o společném postupu při podávání nabídek. Dohoda však měla nepochybně vliv na konečnou cenu za zajištění dopravní obslužnosti v části regionu. Tímto jednáním vznikla Libereckému kraji škoda 10.938.427,30 korun, který ji bude uplatňovat v probíhajícím trestním řízení.

V roce 2017 se na základě dohody vlády s odbory musely zvýšit mzdy řidičů v autobusové dopravě. Hlavní dopravci – ČSAD Liberec, BusLine a ČSAD Česká Lípa – tehdy vypověděli smlouvy. S českolipským dopravcem se Liberecký kraj shodl na kompromisu, v případě společností BusLine a ČSAD Liberec tomu tak nebylo. „Jak ukazuje obvinění, se kterým jsme se jako zástupci hlavního akcionáře seznámili, postupovaly BusLine a ČSAD Liberec v Jednacím řízení bez uveřejnění po vzájemné dohodě. Pokud by totiž žádná dohoda neexistovala a probíhala by normální soutěž mezi dvěma uchazeči, byla by konečná cena nižší. Proto se Liberecký kraj připojuje k trestnímu stíhání a vymáhání náhrady škody, která kraji vznikla a jež činí bezmála 11 milionů, když pod tlakem přistoupil na prokazatelně nevýhodnou cenu firmy BusLine. Rozhodně budu jako hejtman bojovat i nadále proti těmto mafiánským praktikám, které se snaží ovládnout více než 300 milionů z rozpočtu kraje určených na zajištění veřejné autobusové dopravy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Základem pro výpočet škody je rozdíl mezi „vysoutěženou“ cenou ve výši 34,78 Kč/km (nabídka podaná BusLine pro oblast Východ v rámci Jednacího řízení bez uveřejnění) a maximální možnou navýšenou cenou ve výši 33,83 Kč/km, kterou Liberecký kraj jako zadavatel na základě svých výpočtů předpokládal. Pokud se tento nelegálně dosažený rozdíl, tedy 0,95 Kč/km, vynásobí součtem výkonů, které dopravce BusLine prováděl za celé období platnosti smlouvy (od 1. 6. 2017 do 19. 4. 2019) a jež byly 11.514.134 kilometrů, činí celková škoda způsobená kraji 10.938.427,30 korun.    

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky