Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hledá firmu na rekonstrukci silnice z Mimoně na hranici kraje a chystá silniční projekty na další roky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 11. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dlouho očekávané rekonstrukce se dočká úsek silnice II/268 z Mimoně do Ralska. Kraj již poněkolikáté zahájil výběrové řízení na zhotovitele. Stavební práce v hodnotě 193 milionů by měly začít na jaře příštího roku. Na rekonstrukci kraj získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Během letošního listopadu Liberecký kraj zahájí další výběrová řízení a již připravuje silniční projekty na následující roky.

„Konečně jsme mohli zahájit výběr zhotovitele na rekonstrukci havarijního úseku silnice mezi Mimoní a Ralskem. Úsek je dlouhý přes dvanáct kilometrů a vede až na hranici Libereckého a Středočeského kraje. Jedná se o důležitou spojnici vedoucí do bývalého vojenského prostoru Ralsko. Rekonstrukce je opravdu nezbytná,“ uvedl Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Součástí stavby bude i oprava dvou mostů, propustků a přeložení inženýrských sítí či výstavba autobusových zastávek nebo přestavba rozlehlé, nebezpečné křižovatky v centru Kuřívod na kruhový objezd. Z celkové částky 193 milionů korun přispěje 6,6 milionu město Ralsko na údržbu objektů ve svém vlastnictví. „Na rekonstrukci obdržíme peníze z Integrovaného regionálního operačního programu, a to téměř 157 milionů korun. Opět mě velice těší, že na tak důležitou rekonstrukci můžeme využít evropských dotací,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Do konce listopadu letošního roku plánuje kraj vyhlásit další výběrová řízení na rekonstrukce krajských silnic za 160 milionů korun. Firmy bude hledat kraj na opravy silnic III. třídy v Roztokách u Jilemnice, Mříčné a Janově nad Nisou. Zaplatí je z vlastního rozpočtu.

„Přípravu zadávacích dokumentací nám poněkud zkomplikovala vyhláška ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu. Asfaltová směs přestává být považována za odpad. Vyhláška zpřísňuje kritéria, kdy lze vyfrézovaný materiál pozemních komunikací znovu použít, případně za jakých podmínek se stává odpadem. Krajská správa silnic Libereckého kraje proto v současné době zadává odběry vzorků asfaltové směsi,“ dodal náměstek Sviták.

Kraj již dále připravuje projekty na období 2021–2023 a má již zpracovanou projektovou dokumentaci. V současné době probíhá u některých projektů inženýrská činnost s cílem získat všechna potřebná povolení.

Jedná se o tyto úseky:

- Most č. 26839-5 přes Svitávku v Kunraticích u Cvikova,

- Most č. 28624-3 přes potok Cedron, křižovatka Benecko, Mrklov,

- Most č. 268-024 přes Svitávku v Zákupech,

- Mosty č. 288-006, 288-007 pod Spálovem,

- II/294 Rokytnice nad Jizerou,

- III/2825 Sýkořice–Podtýn–Žernov–Žlábek,

- III/28624 Benecko–Mrklov,

- III/2881 Bohuňovsko – Horská Kamenice,

- III/28741 Huť,

- III/28743 Huť–Zásada,

- III/28721 Sněhov–Dalešice,

- II/259 Dubá – hranice kraje,

- III/29036 Horní Maxov,

- III/29037 Horní Lučany,

- III/2886 Jesenný,

- III/2882 Jílové u Držkova,

- III/2884 Radčice – Jílové u Držkova,

- III/27246 Křižany,

- II/268 Zákupy,

- II/270 Doksy,

- II/284 Lomnice nad Popelkou,

- III/2876 Rádlo,

- III/2828 Volavec–Svatoňovice,

- III/26834 Brniště,

- III/2624 Česká Lípa – Kozly,

- II/262 Česká Lípa – průtah,

- III/2875 Proseč–Milíře

 

IROP_CZ_RO_B_C RGB

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky