Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj začne s rekonstrukcí komunikace z Benešova u Semil ke křižovatce se státní silnicí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 04. 2021 10:10
  • Doprava

Sdílet článek

Firmu, která opraví část silnice číslo II/292 z Benešova u Semil až po křižovatku se silnicí I/14, hledá Liberecký kraj. Radní na svém úterním zasedání schválili vyhlášení výběrového řízení.

Rekonstrukce se týká úseků v délce 2,3 kilometru mezi Rybnicí a Loukovem a v Dolní Sytové. Celková předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 292.750.643,31 korun včetně DPH.

„Z technického hlediska jde o složitou a náročnou rekonstrukci. Je totiž třeba zpevnit nestabilní svahy nad silnicí vybudováním opěrných zdí. Stejně tak je nutné zajistit i ty, které od silnice klesají dolů k řece Jizeře, a zabezpečit je tak, aby nehrozily sesutím. Částka zahrnuje také opravy objízdných tras před i po dokončení stavby,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Kromě zpevnění svahů přinese rekonstrukce nový systém odvodnění silnice, její částečné rozšíření a sjednocení šířky, výstavbu nové autobusové zastávky, nových chodníků i vybudování veřejného osvětlení.

Zakázka může být částečně hrazena z Integrovaného regionálního operačního programu, projektovou žádost již kraj předložil. Krajské zastupitelstvo již vloni schválilo závazek na spolufinancování a předfinancování projektu a ve svém rozpočtu kraj vyčlenil na letošní rok 23,6 milionu korun. Podle potřeby může být rozpočet akce poté navýšen o finanční prostředky přijaté z došlých dotací.

Pro letošní rok má Liberecký kraj dále v plánu například rekonstrukce mostů v havarijním stavu přes Jizeru v Poniklé a přes potok Cedron mezi Jilemnicí a Beneckem. Plánuje se také rekonstrukce silnice číslo II/284 mezi Lomnicí nad Popelkou a Novou Vsí nad Popelkou a úpravy silnice číslo II/289 v Bořkově u Semil. Nyní se mimo jiné rekonstruuje silnice číslo III/2784 z Výpřeže do Horního Hanychova. Tam se letos dokončí první etapa a příští rok se bude pokračovat v opravě silnice v opačném směru, a to z Výpřeže do Horní Světlé. Projekt bude financován z Integrovaného plánu rozvoje města Liberec – Jablonec nad Nisou v předpokládané výši 38 milion korun.

„K tomu, abychom udrželi stav setrvalého zlepšování kvality silnic v kraji, je potřeba pravidelně do údržby, oprav a modernizace silniční sítě investovat,“ prohlásil hejtman Martin Půta. Od roku 2006 do letoška uvolnil kraj na údržbu svých silnic 4.692.518.000 korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9.071.583.000 korun. Letos plánuje kraj na rekonstrukce ze svého rozpočtu vyčlenit 126 milionů, ze Státního fondu dopravní infrastruktury kraj obdrží 150 milionů a příslibem je také dotace z evropských fondů ve výši zhruba 350 milionů korun.

Právě evropské peníze jsou při opravách a rekonstrukcích krajských silnic významnou finanční výpomocí. Díky ní bylo možno například zrekonstruovat silnici II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje, průtah Jablonným v Podještědí po silnici II/270, silnici III/2904 v Oldřichově v Hájích a silnici číslo II/610, která míří z Turnova do Svijan k hranicím kraje. Liberecký kraj vybudoval také okružní křižovatky v Semilech a Stráži pod Ralskem. V současné době se také dokončuje 12,3 kilometru dlouhý úsek silnice číslo II/268 z Mimoně na hranici Libereckého kraje, která je podobně jako rekonstrukce komunikace v okolí Benešova u Semil největší investiční akcí kraje. Oprava vyjde celkem na 180 milionů korun. Hotovo by mělo být letos.

IROP

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky