Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zahájil další tři výběrová řízení na zhotovitele rekonstrukcí krajských silnic

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 06. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Rada kraje na svém včerejším jednání schválila finanční podporu ve výši 35,3 milionu korun pro obnovu tří silničních úseků. Rada také schválila přijetí dotace z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury do výše 163,14 milionu a rozhodla o uzavření smluv se zhotoviteli na dalších pěti akcích v objemu 39,6 milionu korun. Nových povrchů se dočkají vozovky v Žandově, Horce u Staré Paky, Českém Dubu a Frýdštejnu.

„Vláda České republiky podpořila poskytnutí dotace na financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů ve výši čtyř miliard korun. Liberecký kraj obdrží peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury do výše 163,14 milionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort dopravy a investic Marek Pieter. Rada kraje včera schválila přijetí dotace. Včetně finančních prostředků převedených z loňského roku obdrží od státu kraj v letošním roce 178,4 milionu korun na rekonstrukce krajských silnic.

Kraj hledá zhotovitele na rekonstrukci silnice III/25932 v úseku Ždírec – Blatce – hranice kraje, silnice III/28711 v úseku Pulečný–Klíčnov a vyřazenou silnici v délce 3 kilometrů v úseku Podlesí–Novosedlo na Českolipsku, která po rekonstrukci přejde do vlastnictví obce Horní Police. Kromě obnovy úseku Novosedlo–Podlesí, která bude financována z rozpočtu kraje, budou další projekty spolufinancovány z dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Na silnici III/25932 vedoucí z obce Ždírec na hranice s Ústeckým krajem je v plánu celoplošná oprava povrchu vozovky v délce 5,5 kilometru. Součástí prací bude i obnova nezpevněných krajnic, pročištění příkopů, oprava propustků a provedení vodorovného dopravního značení. Rekonstrukce silnice III/28711 v úseku Pulečný–Klíčnov byla kompletně připravena obcí Pulečný. Jedná se o celkovou rekonstrukci komunikace dlouhé 1,6 kilometru, a to včetně podloží.

Dále rada kraje rozhodla o výběru dodavatelů na silnici III/32546 Horka u Staré Paky, silnici II/263 Žandov – hranice kraje, silnici III/2702 od I/9 do obce Chlum, silnici II/278 Starý Dub – Český Dub a silnici III/28725 Frýdštejn–Voděrady–Ondříkovice. 

Liberecký kraj již v letošním roce dokončil rekonstrukce tří propustků na silnicích III. třídy v Proseči nad Nisou, Kořenově a ve Cvikově. Dále byly dokončeny celoplošné opravy vozovek v Odolenovicích a Semilech. Z akcí zahajovaných v loňském roce byly dokončeny rekonstrukce silnice v  Harrachově–Mýtinách, v Troskovicích a na Javorníku.

Nad rámec dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 178,4 milionu korun má kraj v rozpočtu na letošní rok schválenou částku 412,6 milionu korun na opravy a rekonstrukce krajských silnic. V rámci evropských dotací plánuje kraj v letošním roce rekonstruovat silnice v minimálním objemu cca 250 milionů korun. Dalších 153,5 milionu je určeno na běžnou údržbu silnic. Z dotace SFDI a z prostředků kraje bude opraveno 85 km silnic.  Dalších cca 20 km bude opraveno v rámci evropských dotací.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky