Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký tunel se o víkendu částečně uzavře

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 09. 2017 09:50
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hlavní prohlídka libereckého tunelu a jeho nezbytná údržba přibrzdí o nadcházejícím víkendu všechny řidiče. Podle zákona musí takovou kontrolou projít tunel každé čtyři roky. Součástí prohlídky budou i diagnostické průzkumy tunelové konstrukce. Uzavřen bude vždy pouze jeden z tubusů a obousměrný provoz bude sveden do toho druhého.

Doba trvání uzavírky od 22. září 20:00 hodin do 25. září 3:00 hodin

  • I. část: od 22. 9. 20:00 do 23. 9. 24:00 – úplné uzavření tubusu ve směru na Turnov,
  • II. část: od 24. 9. 0:00 do 25. 9. 3:00 – úplné uzavření tubusu ve směru na Děčín.

Legislativa nařizuje správci tunelu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR, provést hlavní kontrolu každé čtyři roky. Poslední prohlídka se uskutečnila v závěru roku 2013. Z tohoto důvodu povolil Krajský úřad Libereckého kraje částečnou uzavírku na silnici I/35 v Liberci.

Liberecký tunel byl uveden do provozu v roce 1992 a od této doby nebyl rekonstruován. V současné době nesplňuje všechny technické podmínky pro tunely, které v  době jeho výstavby neexistovaly. „Především se jedná o nižší protipožární odolnost tunelu a nedostatečné technologické vybavení. Například nebyly v platnosti tak přísné požární předpisy, konkrétně požadavky na odolnost konstrukcí v případě požáru vozidla a požadavky na technologické vybavení tunelů, jako je tomu dnes,“ vysvětluje Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy.

Ředitelství silnic a dálnic ČR nyní připravuje průzkumné a projektové práce ke kompletní rekonstrukci tunelu a zvýšení bezpečnosti úseku tak, aby nemuselo dojít k úplnému uzavření. Diagnostické průzkumy, které budou provedeny v rámci prohlídky, budou sloužit jako podklad pro zpracovatele projektové dokumentace.

Termín částečné uzavírky stanovil krajský úřad ve spolupráci s dopravním inspektorátem Policie ČR, a to s přihlédnutím k navazujícím dopravním omezením a intenzitám provozu. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky