Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové jízdní řády platí od neděle 13. prosince 2015

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 12. 2015 14:02
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Od neděle 13. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. V Libereckém kraji přinesou nejvíce změn na Tanvaldsku.

Souvisí totiž s rekonstrukcí železniční tratě z Liberce do Tanvaldu, nově tak budou vlaky mezi těmito dvěma městy jezdit každou hodinu a v ranní a odpolední špičce dokonce po 30 minutách. Na tuto změnu koncepce budou navazovat úpravy místních autobusových linek. I v ostatních částech kraje však dochází na některých linkách ke změnám – společnost KORID se snažila zohledňovat připomínky obcí, zaměstnavatelů či přímo cestujících.

Železniční doprava:

Liberec – Tanvald – Harrachov

V letech 2014 a 2015 probíhala rekonstrukce trati z Liberce do Tanvaldu, která nově umožní Libereckému kraji objednat vlaky v původně plánovém jízdním řádu, jenž byl součástí koncepce Jizerskohorské železnice, a sice v intervalu 60 minut celodenně celotýdenně a v intervalu 30 minut v ranní a odpolední špičce pracovního dne v úseku Liberec – Tanvald (Desná). Dále pojedou vlaky do Kořenova (Harrachova) v intervalu 1-2 hodin se zohledněním sezónního období. Nová koncepce mj. umožní:

- zkrácení jízdních dob z Tanvaldska do Jablonce nad Nisou;
lepší rozložení spojů, které lépe reflektuje potřeby cestujících (kratší interval ve špičkách);
častější přímé spojení Liberecka s Desnou (přímý vlak), resp. s Velkými Hamry (přímé vozy);
plynulejší jízdu;
snadněji zapamatovatelný jízdní řád;
obnovení obsluhy zastávek Vesec u Liberce, Proseč n. Nisou a Jablonec n. Nisou dolní nádr.;
nové návaznosti na vlaky v Liberci (ve/ze směru Frýdlant, Hrádek n. Nis., Česká Lípa).

 

Jak to bude se spojením do Polska v roce 2016?

Nová koncepce spojení na trati z Liberce do Tanvaldu a výstavba výhybny v Harrachově umožnila připravit jízdní řád tak, aby bylo nabídnuto přímé spojení z Liberce až do stanice Szklarska Poręba Górna. Koncepce byla připravena v souladu s projektem Společně pro česko-polské příhraničí, na jehož přípravě se podíleli zástupci české i polské strany od roku 2013.

Několik týdnů před platností jízdního řádu – a po té, co byl jízdní řád připraven a schválen – však dopravci řešili další legislativní problémy s provozem na území Polska. Všichni zainteresovaní intenzivně hledají možnosti vyřešení všech problémů s cílem bezpřestupového přeshraničního spojení. Výsledné řešení bude odpovídat úspěchu jednání a vzájemným dohodám dopravců. Pro případ problému je také diskutováno dočasné náhradní řešení s nasazením polského vozidla na úsek Harrachov – Szklarska Poręba Górna a přestupy mezi českým a polským vlakem v Harrachově.

 

Ostatní změny

Z ostatních změn v rámci železniční dopravy stojí za zmínku již jen posun odpoledního osobního vlaku z Turnova do Mladé Boleslavi na 15:22 (z pův. 14:52) tak, aby nejel ihned za rychlíkem, ale až po příjezdu přípojů z Liberce a Pardubic, či posun odjezdu odpoledního vlaku z Liberce do Hrádku nad Nisou (v pracovní dny dále do Varnsdorfu) z dřívějších 12:32 na 13:02. U vybraných spojů došlo také k doplnění některých zastávek.

 

Příměstské autobusové linky

Tanvaldsko

V návaznosti na změny na železnici dojde k úpravě autobusových linek na Tanvaldsku. Mezi nejvýznamnější změny patří úprava koncepce autobusového spojení mezi Jabloncem nad Nisou a Tanvaldem. Nově bude sloučena část spojů stávající linky 741 jedoucí přes Lučany s linkou 742 jedoucí do Nové Vsi. Vzniknou tak v pracovní dny nová přímá spojení z Nové Vsi do Tanvaldu. Rozsah spojení z Tanvaldu do Jablonce se nemění, ale část spojů pojede právě přes Novou Ves. Vybrané spoje pojedou novou trasou přes Smržovku – Horní Ves. Město Smržovka zřídí na této trase čtyři nové zastávky (na Lidickém náměstí, u školy, v Horní Vsi a nedaleko pramene Nisy poblíž průmyslové zóny).

 

Jaké další změny se v této oblasti připravují?
nová dálková linka Rokytnice n. Jiz. – Tanvald – Jablonec n. Nis. – Praha;
zavedení dopravní obslužnosti do místní části Bohdalovice ve Velkých Hamrech;
časové úpravy linek v souvislosti s návaznostmi v relaci „Jablonec – Tanvaldsko“ (přípoje na terminálu Tanvald);
pravidelné spojení Harrabusu v hodinovém intervalu z nádraží do centra a na Rýžoviště (a zpět).

 

Železnobrodsko

Již v průběhu roku 2015 byl posunut spoj ve 13 hodin ze Železného Brodu (linka 841) o 20 minut dříve tak, aby vznikla nová nabídka spojení na odpolední směny v Jablonci. Po vyhodnocení této změny i s přihlédnutím ke komplikacím s dopravou ze ZŠ v Železném Brodu bude spoj posunut tak, aby přijel do Jablonce již ve 13:10, a zaveden bude nový školní spoj po 13. hodině ze Železného Brodu. Na základě připomínek cestujících dojde také k posunu odpoledních odjezdů ze Železného Brodu ve směru Bzí o 5-10 minut tak, aby došlo ke zlepšení spojení ze směru Semily či Turnov.

 

Nové spoje do zaměstnání

V posledních letech Liberecký kraj navazuje postupně užší spolupráci s významnými zaměstnavateli, se kterými připravuje společnou koncepci dopravní obslužnosti. Pro rok 2016 se připravuje rozšíření této spolupráce s podniky:

  • KV Final (Ralsko – Kuřivody): dojde k prodloužení linky z Mimoně až k novému areálu podniku a k  zavedení spojů na všechny směny;
  • Inteva Products (Rychnov u Jablonce n. Nis.): od 1. 2. 2016 bude zavedena nová linka z Liberce přímo k areálu podniku a dále do města (k nádraží) na všechny směny.

 

Ostatní

Z ostatních změn lze zmínit:

  • nové spoje na lince 141 mezi Libercem a Jabloncem n. Nis. v ranní špičce z důvodu potřeby navýšení kapacity;
  • úprava časových poloh skibusu Liberec – Bedřichov v návaznosti na novou koncepci spojeni v této relaci (skibus bude v zimním období posilovat nabídku spojení zajištěnou MHD Liberec);
  • časové úpravy spojů v okolí města Jablonné v Podještědí;
  • doplnění nabídky spojů ve frekventované relaci Česká Lípa – Mimoň – Stráž pod Ralskem
  • náhrada loni zrušených spojů v relaci Dubá – Doksy – Mimoň – Jablonné v Podještědí (dříve zajišťovaných dopravcem J. Štěpánek mimo objednávku Libereckého kraje) novými spoji provozovanými ČSAD Česká Lípa
  • časové úpravy spojů v okolí městyse Libštát s cílem zlepšit spojení do místní ZŠ i na gymnázium v Jilemnici.
  • úpravy jízdních řádů v okolí Studence s cílem zlepšit dopravu do tamní ZŠ, zavedení nového dopoledního spoje do Zálesní Lhoty, posílení spojení Jilemnice – Studenec – Horka u St. Paky dálkovými linkami
  • nové přímé spoje, které propojí Jilemnici a Prahu

Jako vždy je možné k jízdním řádům zasílat připomínky na info@korid.cz.

Další změny a ohlédnutí za rokem 2015 najdete v přiložené tiskové zprávě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky