Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový severozápadní obchvat Zákup odvede dopravu z centra města

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 03. 2020 11:07
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ulevit dopravně přetíženému centru Zákup má severozápadní obchvat města, který se právě nyní začal budovat. Hotovo má být letos na podzim, celkové náklady činí 47 milionů korun; většinu pokryje dotace z Evropské unie.

Nový obchvat odvede dopravu z města, díky čemuž nejenže bude v centru klidněji, ale zlepší se tam i životní prostředí. Obchvat umožní bezpečnější a rychlejší propojení silnic II/262 a II/268,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení zajistilo město Zákupy. To se bude na stavbě podílet dvěma miliony korun, za něž se vybudují chodníky a veřejné osvětlení. Zhotovitelem je akciová společnost PORR.

Délka obchvatu je 1,1 kilometru. Součástí stavby je také 160 metrů dlouhá protihluková zeď, přeložky inženýrských sítí a příkopy k odvádění vody. Obchvat zčásti povede rovněž po hrázi místního rybníka, kterou bude třeba zpevnit a upravit odtok s přepadem. Rybník je navíc domovem pro žáby, kterým bude sloužit nový podchod pod silnicí.

Na stavbu obchvatu Zákup získáme evropskou dotaci, jejíž výše může činit až 41,3 milionu korun,“ uvedl Michal Kříž, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Tuto a další rekonstrukce silnic může Liberecký kraj provádět právě s pomocí evropských peněz. „Díky nim jsme mohli například zrekonstruovat silnici II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje a silnice II/293 a II/286 v Jilemnici, vybudovaly se také okružní křižovatky v Semilech a Stráži pod Ralskem. Řidiči již rovněž využívají zrekonstruovaný průtah Jablonným v Podještědí po silnici II/270,“ dodal radní Kříž.

Nyní se rekonstruují silnice II/610 a III/2797 v Turnově, II/270 v úseku mezi Doksy a Dubou a III/2904 v Oldřichově v Hájích. Na jaře letošního roku kraj zahájí dlouho očekávanou rekonstrukci silnice II/268 z Mimoně na hranici Libereckého kraje a silnice II/262 z České Lípy do Dobranova. Všechny tyto akce jsou spolufinancovány Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky