Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od 1. září se mění u vybraných spojů jízdní řády 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 08. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

V neděli 1. září se v rámci celostátních změn upravují jízdní řády vybraných linek a spojů v autobusové dopravě v Libereckém kraji.

První významnou změnou je rozšíření garance nasazení bezbariérové přístupných spojů v oblastech Jablonecka a Semilska, které vyplývá z nových smluv uzavřených mezi Libereckým krajem a dopravcem BusLine. „V rámci 10-letého kontraktu požaduje Liberecký kraj vyšší podíl bezbariérově přístupných vozidel. Od dubna letošního roku má Liberecký kraj garantováno v oblasti Jablonecka min. 75 % a v oblasti Semilska min. 80 % nízkopodlažních vozidel,“ vysvětluje Jan Sviták, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy, investic a veřejných zakázek. Dopravce vozidla již několik měsíců nasazuje. Zapracování garance do jízdního řádu však bylo možné provést až k 1. září. Drobné provozní změny nastaly již na počátku srpna, kdy dopravce začal na frekventovaných spojích linek 530 a 780 vypravovat velkokapacitní tříosé klimatizované autobusy.

Druhou podstatnou novinkou jsou pak změny mezi Libercem a Hradcem Králové. „Obvykle bývá tento termín změny využíván zejména v návaznosti na požadavky škol či studentů v souvislosti se zahájením nového školního roku, ale letos je nejvýznamnější změnou úprava linek mezi Libercem, Turnovem, Jičínem a Hradcem Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem,“ říká Otto Pospíšil, zástupce ředitele krajského organizátora dopravy KORID LK.

Na lince 370 z Liberce do Hradce Králové dochází k rozšíření nabídky přímého spojení. To však částečně vzniká také díky propojení regionálních spojů Liberec – Jičín a Jičín – Hradec Králové. Na Turnovsku tak cestující musejí dbát zvýšené pozornosti vůči změnám jízdních řádů, neboť u některých spojů dochází k posunům odjezdů. V souvislosti s těmito změnami dochází také k rozšíření nabídky přímých spojů mezi Libercem a Lomnicí nad Popelkou (linka 550), naopak některé spoje z Liberce do Jičína na lince 350 budou nahrazeny výše zmíněnou linkou 370 z Liberce do Hradce Králové.

Zlepšení nabídky se dočkají cestující mezi Jablonným v Podještědí a Českou Lípou, kde vznikne v ranních hodinách další přímý spoj díky propojení dosavadních spojů z Jablonného do Nového Boru a z Nového Boru do České Lípy. Naopak z důvodu velmi nízkého využití a souběhu s vlakem nebude dále objednáván odpolední spoj mezi Žandovem a obcí Starý Šachov.

Přehled všech změn za celý Liberecký kraj naleznou cestující na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny.

Koordinátor veřejné dopravy také informuje, že počátkem září budou zveřejněny návrhy jízdních řádů autobusových linek od prosince letošního roku. K návrhům mohou cestující zasílat své připomínky do 18. října.

  • 2018_08_0002 (.pdf)
    70 kB
    28. 08. 2019 10:53
  • 2018_08_0015 (.pdf)
    198 kB
    28. 08. 2019 10:53
  • 2019_02_0038 (.pdf)
    705 kB
    28. 08. 2019 10:53
  • 2019_02_0022 (.pdf)
    1 MB
    28. 08. 2019 10:53

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky