Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od neděle začne fungovat nové přeshraniční spojení přes Žitavské hory

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 08. 06. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Příhraničí Libereckého kraje a sousedního Německa propojí každý víkend od neděle 10. června do konce září nové autobusové spoje.

Po dohodě zástupců Libereckého kraje a Svobodného státu Sasko budou na obou stranách hranice prodlouženy autobusové trasy. Na německé straně bude prodloužena linka číslo 6 Žitava–Oybin–Lückendorf až do českých Petrovic (místní část Jablonného v Podještědí). Z druhé strany vznikne nové spojení Nový Bor – Cvikov – Jablonné v Podještědí – Petrovice, které koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje (KORID LK) vytvoří kombinací linek č. 272 a č. 471. V Petrovicích na sebe autobusy budou navazovat. Tak vznikne požadované spojení Nový Bor, resp. Jablonné v Podještědí –  Žitava.

„Dlouhodobě zaznamenáváme podněty na propojení obou stran turisticky atraktivní lokality Lužických hor. Tímto se podařilo opět zlepšit propojení příhraničí a využívat tak výhod volného pohybu v rámci Schengenského prostoru,“ vysvětluje krok kraje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro dopravu a investice.

Liberecký kraj linku pojímá i jako jednu z možností, jak podpořit rozvoj cestovního ruchu v regionu. „Autobusové spojení je pojato jako podpora cestovního ruchu a bude zajištěno o sobotách a nedělích až do konce září,“  říká náměstek Pieter. Na tři páry spojů navazují v Česku i Německu další vlakové a autobusové spoje, takže prodloužené víkendové linky nejsou určeny jen pro úzkou skupinu místních cestujících, ale třeba i pro ty, kteří budou chtít přijet z Liberce. „Výletníci se nemusí vracet stejnou trasou, ale díky síti již zavedených přeshraničních spojení lze plánovat delší okruhy,“ informuje Otto Pospíšil, zástupce ředitele KORID LK.

Na linkách sice platí oddělené tarify tj. IDOL na české a ZVON na německé straně, ale díky oblíbené jednodenní turistické jízdence EURO-NISA-Ticket si cestující nemusí dělat s odlišným jízdným starosti. Cenově výhodná jednodenní síťová jízdenka EURO-NISA-Ticket platí na všech vlakových a autobusových linkách libereckého IDOLu i německého ZVONu.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky