Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od nového roku spravuje KORID LK všechny elektronické peněženky na platných kartách Opuscard. Cestující o svoje peníze nepřijdou

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 01. 2019 00:00
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Na konci roku 2018 se dohodli stávající vydavatelé elektronických peněžních prostředků o převodu finančních zůstatků na kartách Opuscard na transparentní účet krajské společnosti KORID LK. Završil se tak téměř roční proces vyjednávání s dopravci ČSAD Česká Lípa, ČSAD Liberec, Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou a TD BUS (nástupce společnosti BusLine, a. s.).

„Držitelé karet se o své zůstatky nemusí obávat. I pokud by některý z dopravců v kraji ukončil svoji činnost, jako se například stalo v Ústeckém kraji v případě TD BUS. Chci ubezpečit občany, že Liberecký kraj jako objednatel veřejné dopravy a garant systému OPUSCARD/IDOL bude finanční zůstatky prostřednictvím společnosti KORID LK spravovat a cestující tak o své peníze nepřijdou. Tímto postupem chceme také předejít problémům, které by se vyskytly v případě insolvence některého z dopravců,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

Elektronická peněženka na kartě Opuscard je nástrojem pro bezhotovostní úhradu jízdného v dopravních prostředcích zahrnutých do Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje (IDOL). Držitelé karty si dobíjí kredit v příměstských autobusech nebo v informačních kancelářích dopravců a poté při zakoupení jízdenky kartou Opuscard mohou cestovat na jednu jízdenku s přestupy mezi všemi dopravními prostředky včetně MHD v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově. Navíc získají oproti běžné ceně jízdenky uhrazené hotovostí 20 % slevu.

KORID LK je již od září 2018 jediným vydavatelem elektronických peněžních prostředků na všech nově vydaných kartách. „Našim hlavním cílem bylo sjednotit správu všech i dříve vydaných karet pod jeden subjekt a tím zjednodušit držitelům karet Opuscard postup při řešení problémů s kartou. Veškeré důležité informace, například o zůstatku či vybíjení elektronické peněženky, tak zákazník získá i jinde než jen u svého původního kmenového dopravce,“ vysvětlil Jiří Hruboň, ředitel společnosti KORID LK. 

KORID LK a Liberecký kraj vyzývají držitele osobních karet Opuscard (se jménem a fotografií) vydaných před 1. zářím 2018, aby při nejbližší návštěvě kterékoli informační kanceláře dopravců, Zákaznického centra v Evropském domě či ve Frýdlantské ulici v Liberci (např. při zakoupení časového kupónu nebo dobití elektronické peněženky), podepsali informovaný souhlas s postoupením původní žádosti/smlouvy, kterou uzavírali při vydání karty Opuscard s původním dopravcem, na KORID LK.

Po podpisu bude karta v úrovni fotografie opatřena hologramem. Formulář je k dispozici na libovolném kontaktním místě OPUSCARD/IDOL a je možné si jej stáhnout v elektronické podobě i z webu www.opuscard.cz a pak ho vyplněný a podepsaný přinést. „Toto je vhodné u dětí mladších 15 let, kde je nutný souhlas zákonného zástupce. Držitelů anonymních karet bez fotografie se toto opatření netýká, protože žádný předchozí souhlas nedávali,“ dodal Hruboň.

Statistiky:

Počet karet, kterých se převod týká: 158.000

Počet karet užitých alespoň jednou v měsíci: 90.000

Počet karet s nenulovým zůstatkem na kartě: 68.000

Průměrná výše zůstatku na elektronické peněžence: 114 korun

Nejvyšší zůstatek na kartě: 2.971 korun (maximum jsou 3.000 korun)

Celkový objem spravovaných zůstatků: 7,8 milionu korun

Měsíční objem pohybů na elektronických peněženkách: 5,5 milionu korun

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky