Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po silnici mezi Raspenavou a Krásným Lesem se už zase jezdí

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 10. 2017 17:31
  • Doprava

Sdílet článek

Po rekonstrukci je od pondělí 16. října opět zprovozněn úsek silnice III/2909 mezi Raspenavou a Krásným Lesem. Stavba, která je součástí příhraničního projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha, trvala 8 měsíců. Náklady na kompletní rekonstrukci dosáhly 24,3 mil. Kč. V současné době probíhá výběr dodatele výsadby nového stromořadí. 

Stavba zahrnovala kompletní rekonstrukci živičného krytu silnice, obnovu a opravu nezpevněných krajnic, odstranění náletových porostů, kompletní opravu odvodnění včetně všech propustků a obnovu vodorovného a svislého dopravního značení. Součástí byly rovněž úpravy napojení jednotlivých připojení komunikací a sjezdů. Náklady na kompletní rekonstrukci dosáhly 916 477,88 EUR. Kraj získal dotaci ve výši 90 % celkových nákladů z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko pro období 2014 – 2020. Stavební práce na základě výběrového řízení prováděla společnost EUROVIA a.s.

„Nyní probíhá výběrové řízení na dodavatele výsadby nového stromořadí. Počítáme s tím, že stromy podél jedné strany silnice vysadíme na jaře příštího roku. Jedná se o 124 stromů, především lip, osm zbývajících stromů čeká ošetření,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Na projekt výsadby kraj získal dotaci z Operačního programu životního prostředí.

Rekonstrukce tohoto úseku je součástí projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, který zahrnuje práce na celkem 25 km silnic II. a III. třídy. V provozu, od letošního září, je také úsek silnice III/2919 z Nového Města pod Smrkem na Horní Řasnici, na zbylých se v současné době pracuje. Dokončení rekonstrukce silnice III/03511 Frýdlant - Kunratice - státní hranice, a silnice II/291 Nové Město pod Smrkem - státní hranice se plánuje ještě v letošním roce. Poslední akce v rámci projektu, kterou je rekonstrukce silnice III/2918 a silnice III/2915 Dolní Řasnice - Srbská - státní hranice, bude dokončena v příštím roce. Jedná se o nejdelší (téměř 11 km) a finančně, ale i stavebně nejnáročnější úsek.

„Je to největší silniční projekt na česko-polské hranici a považujeme za obrovskou šanci ho realizovat a na Frýdlantsku díky němu zrekonstruovat 25 kilometrů úseků krajských silnic,“ dodává hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Nových alejí se dočkají v příštím roce i další úseky krajských silnic, konkrétně silnice III/03511 – Frýdlant/Kunratice/státní hranice s Polskem, silnice II/291 – úsek od Křižovatky na Supí vrch u Frýdlantu/křižovatka na Dolní Řasnici a silnice III/2919 Nové Město pod Smrkem/Horní Řasnice. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky