Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Práce na cyklostezce Odra-Nisa pokračují, hotovo bude na jaře

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 10. 2020 14:57
  • Doprava

Sdílet článek

Konkrétní obrysy dostává úsek cyklostezky Odra-Nisa mezi Chotyní a Bílým Kostelem nad Nisou. Práce zde započaly v polovině září a hotovo má být v polovině příštího roku. Celkové náklady na vybudování dosahují 18.529.019,57 korun včetně DPH, stavba je spolufinancována z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Je to poprvé v historii, kdy kraj postaví nový úsek cyklostezky, a s radostí konstatuji, že se nakonec podařilo vypořádat se se složitými majetkoprávními poměry, které zpočátku projekt zdržely,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Nyní se kácí poslední zbytky stromů a poté začnou zemní práce. V místě zvaném U Hrabarů povede cyklostezka souběžně s náhonem napájejícím malou vodní elektrárnu. Trasa povede nad ní po lesních pozemcích po úpatí vrchu Gronavka vytvořeného meandrem Lužické Nisy. Navazujícími úseky cyklotrasy projedou velocipedisté po účelových pozemních komunikacích a polních cestách ve vlastnictví obcí Bílý Kostel nad Nisou a Chotyně. Cyklisté se na celém téměř osmisetmetrovém úseku nikde nesetkají s automobily.

Na stavbu cyklostezky Liberecký kraj úspěšně zažádal o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, pročež obdrží finanční příspěvek ve výši ve výši 13.646.742 korun. Zbylé náklady uhradí ze svého rozpočtu. Stezka bude obousměrná a zpevněná. Další výhodou bude její šířka – minimálně tři metry –, která přinese cyklistům prostor a pomůže jim udržet dostatečný bezpečnostní odstup vůči ostatním jezdcům na kole.

Liberecký kraj by rád v příštím roce finančně podpořil rekonstrukci cyklostezky číslo 4173 spojující obce Roprachtice a Háje nad Jizerou. Náklady na opravu povrchu v havarijním stavu činí 1,5 milionu korun. Obec Roprachtice uvažuje s rekonstrukcí na jaře roku 2021; konečné rozhodnutí padne po schválení rozpočtu kraje na příští rok.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky