Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pracovní skupina k alejím našla řešení, pomohly prohlídky přímo v terénu

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 10. 2015 09:41
  • Doprava

Sdílet článek

S výsledky pochůzek přímo v terénu se seznámila pracovní skupina, ustanovená kvůli zachování a obnově alejí v rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, na svém druhém jednání. Obhlídky měly určit, které stromy mohou být podél komunikací zachovány a u kterých je nutné kácení a případná náhradní výsadba. Podle hejtmana Martina Půty byly klíčové a došlo k dohodě na všech pěti úsecích, které jsou do projektu zahrnuty.

Terénní pochůzky se uskutečnily v posledních dvou týdnech za účasti investora, projektanta, vedení obce a zástupců iniciativy občanů. Konkrétně se jedná o silnice III/03511 Frýdlant - Kunratice - státní hranice, III/2918 a III/2915 Dolní Řasnice - Srbská - státní hranice, III/2909 Raspenava - Krásný Les, II/291 Nové Město pod Smrkem - státní hranice a III/2919 Nové Město pod Smrkem – Horní Řasnice. Modernizací by v příštích dvou letech mohlo projít zhruba 25 km úseků II. a III. tříd silnic, které má Liberecký kraj ve svém vlastnictví.

Dílčí skupiny prošly jednotlivá místa a vytipovaly konkrétní stromy, které mohou být zachovány. Zároveň se shodly, kde by za určitých technických podmínek byla možná náhradní výsadba. Stále však ještě probíhají jednání s majiteli pozemků. Pracovní skupina se také dohodla na tom, že za pokácené stromy budou vysázeny nové. „Výsledkem pondělní schůzky je kompromisní řešení.  Asi nejvíce jsme se věnovali úseku z Jindřichovic do Nového Města pod Smrkem. Alej zůstane zachována s tím, že tam bude vytvořena výhybna. Naopak alej z Raspenavy na Krásný Les bude nezbytné vykácet a po jedné straně nahradit novými stromy. Důvodem je jejich špatný zdravotní stav a nutnost rozšíření silnice vzhledem k jejímu dopravnímu zatížení,“ říká hejtman Martin Půta. Pro Liberecký kraj to v dalších dvou letech znamená zajištění nové výsadby více než tisícovky stromů na Frýdlantsku.

Výsledky jednání pracovní skupiny budou prezentovány na listopadovém jednání Zastupitelstva LK, následně s nimi bude seznámena i veřejnost. Zastupitelé by rovněž měli schválit záměr financování na obnovu alejí. „Výsledek považuji za dobré řešení pro všechny zúčastněné strany. Podaří se opravit silnice, které to opravdu potřebují, na druhé straně podle možností zachováme aleje jako důležitý krajinný prvek Frýdlantska. Domnívám se, že k nalezení řešení velice pomohl vstřícný přístup všech zúčastněných,“ dodal hejtman.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky