Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn přinese dopravní omezení pro dodávky i cyklisty

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 05. 2020 14:54
  • Doprava

Sdílet článek

Uzavírka silnice I/65 na Jablonec nad Nisou v souvislosti s celkovou rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn přinesla nárůst dopravy na úzkých silnicích nižších tříd v okolních obcích, přes které si řidiči zkracují cestu. Aby se tomu zamezilo, došlo již před časem k úpravám dopravního značení. Nyní, necelý měsíc od uzavření státní silnice, se opatření ještě rozšiřují. Omezení čeká řidiče dodávek či cyklisty.

„Problémy byly zejména v obci Rádlo, kde se četnost provozu zvýšila několikanásobně. Tam se již sice situace ohledně dodržování dopravního značení, které zakazuje vjezd nákladním vozidlům nad 12 tun zlepšila, problémy jsou nadále s vyšším množstvím projíždějících osobních aut a dodávek,“ naznačil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Menší problémy se vyskytly i v Horním Podhájí v obci Jeřmanice, kde si cestu po silnici III. třídy zkracují nákladní auta. Na krajských silnicích v Rádle a Jeřmanicích se proto upraví dopravní značení. Na změně se dohodli zástupci Krajského úřadu, Policie ČR a starostů dotčených obcí.  

Svolali jsme jednání za účasti starostů obce Rádlo, obce Jeřmanice a zástupců Police ČR, kde se vyhodnocoval skoro měsíční provoz na území obcí v rámci uzavření silnice I/65,“ řekl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Nejzásadnější změnou bude zákaz vjezdu všem nákladním vozidlům kromě dopravní obsluhy na všech silnicích v Rádle. Doteď sem směla nákladní vozidla do 3,5 tuny celkové hmotnosti, avšak zejména přes osadu Milíře si zkracují denně cestu desítky dodávek, které způsobují problémy při míjení s osobními vozidly a cyklisty na úzkých silnicích III. třídy. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o omezení této kategorie vozidel.

Nově také nebudou na silnici III. třídy číslo 2874 v úseku nad Rádelským koupalištěm a osadou Milíře smět cyklisté. „Vede tudy cyklostezka a tak není důvod, aby cyklisté jezdili po silnici, která je beztak úzká,“ doplnil Čáp. Na silnici III. třídy číslo 2873 v Jeřmanicích, konkrétně v úseku od mimoúrovňové křižovatky na silnici I/35 do části Horní Podhájí a Vratislavice nad Nisou, bude zakázán vjezd nákladním vozidlům nad 3,5 tuny.

Policie ČR bude nadále monitorovat dodržování dopravního značení. Nově se zaměří i na cyklisty.  „Chtěl bych policistům poděkovat za každodenní dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu, jejich přítomnost výrazně přispěla ke zlepšení dopravní situace,“ řekl starosta Rádla Miroslav Šikola.

Úplná uzavírka silnice I/65 by měla skončit koncem listopadu roku 2021. Vzhledem k dopravním omezením na území města Jablonec nad Nisou jsou v platnosti tři objízdné trasy.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky