Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekonstrukce objektu na České mládeži, kde sídlí Krajská správa silnic, má stavební povolení

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 04. 2017 09:27
  • Doprava
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Dalších pět budov pod resortem školství a areál Krajské správy silnic Libereckého kraje si minulý týden prohlédla statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Mapuje stav majetku, pro který ve většině případů nemají v současné době krajské příspěvkové organizace využití nebo budovy nejsou kompletně obsazeny.

Jedním z nich je výrobní areál v libereckém Františkově, který je ve správě Střední školy strojní, stavební a dopravní. Dříve se tady vyučovaly učňovské obory, hlavní budovou je bývalá truhlárna a součástí areálu o ploše 3.300 m2 je i sklenářská dílna. Nyní je majetek pronajat a Liberecký kraj jej nabízí k prodeji za 6,1 mil. Kč. „Jen z energetického hlediska je areál mimořádně nehospodárný, sklenářská dílna potřebuje kompletně novou střechu. Kromě jednoho dřevěného skladu jsou ale všechny dílny zděné a jejich využití pro další výrobu je určitě jednou z nejvhodnějších variant,“ říká náměstkyně.

Rozsáhlou rekonstrukci potřebuje budova v ulici České mládeže v Liberci, kde má Krajská správa silnic LK sídlo, ale kvůli špatnému stavu ji není možné využívat. „Vzhledem k umístění je objekt na České mládeži pro Krajskou správu silnic ideální. Naším záměrem je, aby celá organizace, která je dneska roztříštěna na několika místech, sídlila v jednom areálu. Rekonstrukce je nezbytná, protože objekt je zastaralý nejenom stavebně, ale i morálně a nevyhovuje dnešním moderním podmínkám,“ říká náměstkyně. „Na rekonstrukci je již zpracovaná projektová dokumentace a máme stavební povolení. Na její část je z rozpočtu kraje v letošním roce vyčleněno osm milionů korun,“ dodává.

„V minulosti jsme uvažovali o přestěhování Krajské správy silnic do vznikajícího Evropského domu, a to případě, kdyby se nepodařilo obsadit všechny kanceláře. Objekt je ale zaplněn, takže dojde na rekonstrukci současných prostor na České mládeži. Část loňských úspor kraje, zmíněných osm milionů korun, nám umožní zahájit realizaci už letos. Celkové předpokládané náklady rekonstrukce činí dvacet milionů korun,“ uvádí také Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Další dvě budovy v majetku kraje navštívila statutární náměstkyně v Jablonci nad Nisou na Palackého ulici. Vila se svažitou zahradou bývalého dětského domova je kulturním majetkem a jakákoliv rekonstrukce je složitá a nákladná. Druhým objektem, který si prohlédla, je rok a půl opuštěná Pedagogicko-psychologická poradna. Organizace se v létě 2015 přestěhovala a své služby nabízí v domově mládeže Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou ve Smetanově ulici. Objekt se nachází na velmi dobrém a dostupném místě u zastávky MHD a Liberecký kraj jej nabízí za 5,5 mil. Kč.

Poslední zastávkou výjezdu byl Turnov, kde se náměstkyně Volfová sešla s novou ředitelkou Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy Evou Antošovou. V jejím doprovodu navštívila obě budovy školy ve Zborovské a Alešově ulici, aby se seznámila s tím, jak jsou reálně využívány pro potřeby výuky a žáků. „Škola má nové vedení pouhý měsíc a paní ředitelka potřebuje prostor a čas na uklidnění ne zrovna optimální situace, která tady panovala v loňském roce, navíc chybí pár dní do přijímacích zkoušek. Teď není vhodná doba na nějaké razantní řešení. Věřím, že po tom, co si paní ředitelka udělá obrázek, navrhne nějaké další kroky, které povedou ke stabilizaci. Určitě se ale bude snažit, aby škola byla v dobrém slova smyslu vidět,“ uvedla po návštěvě školy statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Podobné výjezdy, které plánuje náměstkyně na každý třetí čtvrtek v měsíci, pomohou zmapovat aktuální stav majetku kraje a navrhnout jeho další využití.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky