Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekonstrukce silnice Kryštofovo Údolí – Křižany se protahuje, kraj chce složité majetkoprávní vztahy co nejdříve vyřešit

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 09. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Složitá majetkoprávní vypořádání brzdí přípravu rekonstrukce silnice z Kryštofova údolí do Křižan. K územnímu rozhodnutí by mělo dojít na konci letošního roku. Průtahy jsou i na několika dalších stavbách, a to v Benešově u Semil, v Roprachticích či na silnici vedoucí z Dubé na hranici kraje. 

„S projekční přípravou silnice II. třídy z Kryštofova Údolí do Křižan jsme začali již v červenci roku 2017. Museli jsme podstoupit složitá jednání se zhruba 160 vlastníky pozemků. Úsek je dlouhý bezmála osm kilometrů a vede v blízkosti stávající silnice či v jejím sousedství. To vše prodlužovalo vydání povolení územního rozhodnutí. Věřím, že k němu ještě letos konečně dojde,“ uvedl Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Kvůli komplikacím při přípravě stavby tak kraj připravuje tuto rekonstrukci až do nového plánovacího období.

Kromě toho v současné době řeší Liberecký kraj problémy při přípravě oprav dalších silnic. V úseku Roprachtice–Kořenov je zapotřebí získat souhlasy 246 vlastníků pozemků. Rekonstrukce se proto rozdělí do dvou částí. Pro úsek mezi Vysokým nad Jizerou a Sklenařicemi již existuje stavební povolení. Zbývající část bude dokončena na začátku roku 2020.

V Benešově u Semil chystá kraj rekonstrukci silnice až ke křižovatce se státní silnicí. I zde se stavba rozdělí na dvě části. Geologický průzkum totiž odhalil nutnost rozšířit dokumentaci k územnímu rozhodnutí, která měla dopad na zábor soukromých pozemků.

Podobná situace je i na silnici v úseku hranice kraje – Dubá, kde došlo k nepřesnému zanesení území do katastrální mapy, což má vliv na přilehlé pozemky.

„Obecně se u těchto úseků obtížně shánějí souhlasy vlastníků pozemků. Vše komplikují i případy, kdy si vlastníci ve svém vyjádření určují nesplnitelné podmínky, jako je vybudování parkovišť, směna pozemků, odkup pozemků za několikanásobně vyšší ceny apod. U asi desetiny případů máme problém majitele kontaktovat, protože jsou například na dovolené či nemají vyřešené dědické řízení,“ uzavřel náměstek Jan Sviták.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky