Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Silničáři mají za sebou první ostré výjezdy v letošní zimní sezoně

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 11. 2015 15:09
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Silničáři museli v průběhu uplynulého víkendu poprvé v letošní zimní sezoně vyrazit do terénu. O výjezd techniky se postaraly sobotní teploty okolo bodu mrazu a sněhová nadílka, která se objevila na silnici II/286 v okolí Dolních Míseček během nedělního dopoledne.

Přestože podle platné legislativy již máme zimní období déle než 14 dní, doposud převládalo spíše nadprůměrně teplé počasí s relativně vysokými nočními teplotami. Podle Petra Šéna, generálního ředitele společnosti Silnice LK a.s., která zajišťuje zimní údržbu silnic II. a III. tříd na území Libereckého kraje, vyšla do puntíku předpověď meteorologů: „V noci z pátku na sobotu přešla přes území našeho kraje studená fronta, která přinesla citelné ochlazení a intenzivní srážky. První sněhové srážky jsme zaznamenali v nejvyšších polohách Libereckého kraje v sobotu po poledni.“ Přestože sníh spíše odtával a nezpůsobil žádné komplikace v dopravě, museli silničáři provést posyp komunikace I/10 v oblasti hraničního přechodu Harrachov, kde v sobotu navečer hrozilo riziko náledí. „Kvůli asi deseticentimetrové nadílce čerstvého sněhu jsme také museli vyslat sypač se sněhovou radlicí v neděli dopoledne na komunikaci II/286 na Mísečky,“ doplnil Pavel Pospíšil, hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje, p. o.

I když bylo v průběhu víkendu nutné vyjet pouze ve dvou lokalitách kraje, měli silničáři připraveno v pohotovosti několik desítek řidičů a sypačů a na aktuální stav dohlížela čtyři dispečerská stanoviště. „Na vzniklou meteorologickou situaci musíme velmi rychle reagovat, z předpovědi známe očekávaný průběh počasí cca 24 hodin dopředu, ale při teplotách okolo nuly hraje svou roli každá desetina stupně Celsia. Podobně tomu bylo na konci března letošního roku, kdy meteorologové předpovídali stejně jako minulý víkend sněhové srážky nad 800 m n. m., ale realita byla taková, že sněžilo od 400 m n. m. výše. To jsou situace, na které musíme být připraveni okamžitě reagovat,“ uvedl Šén.

 

Kontakt pro média:

Pavel Pospíšil
hlavní dispečer KSS LK, p. o.
tel. 724 797 425
pavel.pospisil@ksslk.cz

Ing. Petr Šén
předseda představenstva, generální ředitel
tel. 725 855 299
petr.sen@silnicelk.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky