Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Silnice I/14 Kunratice – Jablonec nad Nisou zprovozněna

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 06. 2018 00:00
  • Doprava
  • Magazín

Sdílet článek

Ředitelství silnic a dálnic uvádí v pátek 1. června do provozu silnici I/14 Kunratice – Jablonec nad Nisou. Cílem stavby byla realizace přeložky silnice I/14 s výrazně lepšími směrovými a výškovými parametry než měla komunikace III/29024.

„Jedná se o významný projekt, který propojí dvě největší města v kraji. Jsem rád, že silnice umožní plynulejší a rychlejší spojení mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

Stávající silnice I/14 i silnice III/29024 jsou vedeny členitým terénem v nevyhovujících směrových i výškových poměrech, v blízkosti obytné zástavby. Komunikace musí navíc zastávat i obslužnou funkci a je na ně tedy připojena řada vjezdů k sousedním nemovitostem, což komfort jízdy a bezpečnost provozu dále snižuje.

„První přípravné práce na této komunikaci vznikaly již v roce 1996. Pro nás je důležité, že se tento projekt podařilo dotáhnout do konce. Na novém úseku bude bezpečnější a plynulejší provoz,“ dodal náměstek pro resort dopravy Marek Pieter. 

Dnes zprovozněná přeložka znamená výrazné zkvalitnění dopravního spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Nová komunikace totiž převezme dopravu ze silnice III/29024 a z části i ze stávající I/14. Tím bude umožněno komfortnější spojení nejen Liberce s Jabloncem nad Nisou, ale i oblasti Krkonoš ze severozápadní části republiky, okomentoval zprovoznění stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Zprovozněná přeložka silnice I/14 zvýší plynulost a bezpečnost silničního provozu vlivem vylepšení směrového i výškového vedení trasy. Realizací stavby se zkrátí průměrná délka cesty i průměrný jízdní čas, poklesne hluková zátěž obyvatel žijících v okolí stávající silnice a rovněž pro imisní situaci v území je stavba velkým přínosem. Vedení trasy mimo zastavěné části obce rovněž minimalizuje kolize s chodci.

Stavba byla spolufinancována v rámci Operačního programu Doprava 2014 - 2020 z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 

Data o stavbě

Hlavní trasa:

délka: 2610 m

kategorie: S11,5/70

plocha vozovek: 32 330 m2

počet všech stavebních objektů: 62

zhotovitel: M-SILNICE a.s.

cena: 296,5 mil. Kč (bez DPH)

délka výstavby: 03/2016 – 06/2018

TZ: ŘSD ČR

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky