Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Krásné Lípě se konala Konference meziregionálního cestování – Euroregion Nisa 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 06. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Význam a budoucnost meziregionální veřejné dopravy na téma „přeshraniční a mezikrajské dopravní napojení v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa“, byla předmětem setkání euroregionální skupiny na jednání „EUREX – Doprava“ v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě.

Hlavní téma se týkalo všesměrového dopravního napojení oblasti Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko. Kromě zástupců organizací cestovního ruchu zde byli zástupci veřejné dopravy z Libereckého kraje, Ústeckého kraje a německé Horní Lužice, dále vybraní zástupci obcí a měst regionu.

„Využívání veřejné dopravy do turistických destinací stoupá v oblibě, a nás to jako objednatele dopravy zavazuje k vylepšování stávajících a hledání nových nabídek spojení,“ vysvětluje Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje, který toto téma považuje za důležitou součást veřejné dopravy. „Turistické destinace již umí nabídnout atraktivní výlety s mnoha cíli bez nutnosti vracet se na výchozí místo. Je vhodné preferovat ekologičtější hromadnou dopravu před individuální.“

Věcná prezentace Libereckého kraje, přednesená jednatelem organizátora dopravy KORID LK Pavlem Blažkem, byla v úvodu zaměřena na již fungující spojení z Libereckého kraje do zájmových cílových oblastí včetně popisu provozních i tarifních úskalí, která je potřeba v koordinaci s kolegy sousedních provozů dořešit. „Velkou výzvou je zejména tarifní spolupráce, aby cestující nemusel řešit vícečetné odbavování, které dokáže znepříjemnit jinak již existující návaznosti mezikrajských spojů,“ upřesňuje Blažek. Již dnes je v nezanedbatelné části Šluknovského výběžku možné používat turistickou jízdenku EURO-NISA-Ticket. 

KORID také představil náměty rozvoje meziregionální autobusové i železniční nabídky, která by rozšířila sezónní přímé spojení v meziregionálních relacích, např. Česká Lípa – Česká Kamenice – Jetřichovice, Liberec – Zittau - Krásná Lípa atd. Zdánlivě jednoduché nabídky vyžadují spolupráci více objednatelů, která v dotčeném území dlouhodobě funguje.

  • 190614 ENR Krásná Lípa (.pdf)
    2 MB
    20. 06. 2019 16:27

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky