Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Libereckém kraji zemřelo na silnicích méně lidí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 12. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Do konce listopadu letošního roku vyšetřovala Policie na území České republiky celkově 96 355 dopravních nehod. Při těchto nehodách přišlo o život 514 osob. Tento počet představuje výrazné meziroční zvýšení. Obětí nehod je v republice o 57 více než za stejné období v loňském roce. V Libereckém kraji je trend opačný. Výrazně méně usmrcených. Méně je těžce a lehce zraněných.

Za prvních 11 měsíců byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem  4 164 dopravním nehodám. To představuje sice nárůst o celých 104 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji přišlo 17 osob, dalších 84 bylo zraněno těžce a 1 148 lehce. „Meziročně došlo k poklesu o 4 usmrcené, 2 těžce a 1 lehce zraněnou osobu. Mezi příčinami opět dominovala nepřiměřená rychlost společně s nesprávným způsobem jízdy. Nejvíce nehod způsobili řidiči motorových vozidel. Nepatrně klesly nehody způsobené dětmi v roli chodce a cyklisty,“ uvádí Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje

Nejvíce usmrcených eviduje opět Českolipsko, kde přišlo o život 10 lidí, 5 osob zemřelo při nehodách na Liberecku. Meziroční snížení obětí dopravních nehod hlásí Semilsko. Kde zemřely od začátku roku  2 osoby. Na Jablonecku drží od začátku roku nulu usmrcených a hlásí také výrazný pokles zraněných osob.

Nejvíce nehod v kraji zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 3 130. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 746 nehod, zde naopak evidujeme nárůst o 111 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 181 nehod, meziročně o 42 více. Chodci byli označeni za viníky v 41 případech, zde došlo naopak oproti loňskému roku k poklesu o 3 nehody. Ve 29 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 261 nehod, to je ve srovnání s rokem 2017 více 23 případů. O život vlivem těchto nehod přišly dvě osoby. V loňském roce zaznamenaly statistiky touto dobou již 5 mrtvých.

Liberecký kraj v prevenci nejvíce investuje do dopravní výchovy dětí. V Letošním roce podporoval jak samotné akce ve školách tak i provozovatele dětských dopravních hřišť. V příštím roce plánuje kraj více působit ve školách a zapojit pedagogy. „Již v loňském roce jsme se pustili do projektu, kdy se snažíme téma bezpečnosti dostat více do škol a také mezi rodiče. S našimi partnery se podařilo vyrobit řadu pomůcek, realizovat semináře a navštěvovat školy s naším programem. V projektu budeme pokračovat i v roce 2019,“ dodává Marek Pieter, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Mezi tradiční aktivity kraje patří také kurzy pro motocyklisty, semináře pro středoškoláky nebo prezentace pro veřejnost. I tyto projekty hodlá kraj v příštím roce opakovat. „Kurzy pro motocyklisty jsou velmi žádané. V posledních letech také probíhalo jejich vyhodnocení, které ukázalo, že jsou pro účastníky skutečným přínosem. V příštím roce plánujeme minimálně 5 dalších kurzů. Jeden z nich bude pro učitelé autoškol,“ uvádí Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky