Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Martinicích oslaví prohlášení železniční stanice kulturní památkou

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 14. 07. 2016 16:00
  • Doprava

Sdílet článek

Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších pořádá v sobotu 16. července oslavu prohlášení železniční stanice v Martinicích kulturní památkou. Široká veřejnost si může po celý den užít bohatého programu spojeného nejen se zdejším nádražím. Těšit se mohou i na příjezd parní lokomotivy nebo tzv. „Singrovky“. Záštitu nad akcí přijal mimo jiných i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V rámci slavnosti se mohou návštěvníci seznámit se zajímavými prvky zdejšího nádraží i s jeho fungováním. Právě jeho unikátnost a jedinečnost v celé České republice, je příčinou jeho prohlášení za památku. Chráněna je zdejší železniční stanice kvůli zabezpečovacímu zařízení, které je stále plně funkční.

Uvnitř nádraží hosté zhlédnou expozici historie stanice a lokálky - za pomoci Krkonošského muzea Jilemnice a 3D předměty místních soukromých sběratelů, výstavu modelů lokomotiv a vagonů, které svého času projížděly Martinicemi nebo výstavu mincí se železniční tematikou. V rámci oslav bude také pokřtěna nová turistická vizitka Železniční stanice Martinice v Krkonoších.

V areálu stanice se představí CZ Loko Česká Třebová - výstavní vagon tažený některou z lokomotiv významného českého výrobce, Spolek Jilemských dam a dívek a možná přijede i Krakonoš. Předvede se i historická zápřahová stříkačka SDH Martinice R.A.Smekal s.r.o. Praha-Smíchov z roku 1889 a hasiči v dobových kostýmech.

Program oslav:

10:00 oficiální zahájení

Křest turistické vizitky Železniční stanice Martinice v Krkonoších

12:00 Koncert dechové kapely Broďanka

12:20 zastávka vlaku s parní lokomotivou Babička 310.0134 od Rokytnice - fototermín na Roztockém zhlaví

12:30 Mažoretky při DDM Rokytnice n. J.

13:15 M240.056 "Singrovka" - posun stanicí za účasti veřejnosti - koncertování kapely z České Třebové

15:35 Zastávka vlaku s parní lokomotivou Babička 310.0134 od Vrchlabí - fototermín na Kunčickém zhlaví

15:40 Folklórní soubor Omladina Martinice - vystoupení hostů z družební obce z Hané

koncertování kapely z České Třebové

17:00 Ukončení programu

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky