Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Začala rekonstrukce silnice mezi Turnovem a hranicí Libereckého kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 04. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

První dubnový den začaly práce na rekonstrukci silnice II/610 v úseku z Turnova do Svijan a ulice Nádražní v Turnově a Ohrazenicích. Kraj se na celkové částce více jak 205 milionů korun za rekonstrukci podílí společně s Turnovem, Svijany, Přepeřemi, Příšovicemi a Ohrazenicemi. Na opravu silnice přispějí také evropské fondy. Zhotovitelem stavby je společnost EUROVIA CS a STRABAG. Řidiči se dočkají nového povrchu nejpozději na konci roku 2020.

„Jsem rád, že se na celkové rekonstrukci budou finančně podílet i obce. Turnov, Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice zaplatí například za úpravu chodníků a nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení. Za příkladnou spolupráci bych chtěl starostům poděkovat,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Cílem projektu je rekonstrukce silnice v úseku od hranice se Středočeským krajem ke křižovatce se silnicí v ulici Nádražní v Turnově. Opravou projde také navazující silnice III/2797 v Turnově a v obci Ohrazenice směrem k Pyrámu. Na místě se obnoví povrch a všechna čtyři ramena křižovatky. Stávající styková křižovatka silnic II/610 a II/279 ve Svijanech bude přebudována na křižovatku okružní. V rámci rekonstrukce křižovatky ulic Nádražní a Přepeřská v Turnově dojde ke změně dopravního uspořádání a systému přednosti v jízdě. Zvýší se také podjízdná výška viaduktu, aby zde mohla projet vozidla s návěsovou soupravou. Práce na podjezdu a křižovatce začnou až poté, co Vodohospodářské sdružení Turnov dokončí výstavbu nové kanalizace.

Celá akce je realizována v rámci projektu Silnice II/610 Turnov – hranice Libereckého kraje (vč. mostních objektů) předloženého do Integrovaného regionálního operačního programu. Výdaje na stavební práce činí více než 172,4 milionu korun, přičemž dotace může pokrýt výdaje v přibližné výši 137,7 milionu,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. 

Stavba bude probíhat za úplné uzavírky od křižovatky s ulicí Fučíkova po odbočku na I/35. Práce jsou rozvrženy do dvou stavebních sezón. Nyní je zahájena rekonstrukce na čtyřech úsecích silnic:

  • ve Svijanech - od křižovatky II/279 Svijany (zde vznikne okružní křižovatka) směrem k hranicím kraje k inundačnímu mostu,
  • od konce obce Příšovice po křižovatku u základní školy v centru obce Přepeře, vč. mostu ev. č. 610-037 a mostu ev. č. 610-038,
  • na silnici III/2797 v Turnově, ulice Nádražní,
  • pod železničním mostem na konci ulice Nádražní.

Společně s rekonstrukcí silnice dojde k úpravám chodníků a nástupišť autobusových zastávek, vybudování cyklostezek, parkovacích zálivů či veřejného osvětlení. Výdaje ve výši 32,6 milionu korun budou hradit město Turnov a obce Ohrazenice, Svijany, Příšovice, Přepeře.

Díky prostředkům z Evropské unie můžeme realizovat takto nákladné rekonstrukce krajských silnic. V současném programovacím období jsme již zrealizovali rekonstrukci silnice II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje, rekonstrukci silnice II/293 v Jilemnici, výstavbu okružních křižovatek v Semilech a okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem. Dokončena je také první etapa rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném Podještědí a druhá etapa by měla být v letošním roce ukončena,“ dodala radní Loučková Kotasová.

V průběhu dubna začne také rekonstrukce silnice II/286 v Jilemnici (ulice Žižkova). Zároveň kraj zahájil veřejné zakázky na výběr zhotovitele rekonstrukce silnice III/2904 v Oldřichově v Hájích, silnice II/270 v úseku mezi Doksy a Dubou a severozápadního obchvatu města Zákupy. V dubnu Liberecký kraj dále zahájí veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce silnice II/268 v úseku z Mimoně na hranici Libereckého kraje. Všechny rekonstrukce již poskytovatel dotace doporučil k financování z Integrovaného regionálního operačního programu.

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky