Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zasněžovací systém na Bedřichově je na zimní sezonu připraven, obec chystá i zlepšení dopravní infrastruktury

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 12. 2019 00:00
  • Doprava
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

Díky dotaci ve výši 5 milionů korun od Libereckého kraje investovala obec Bedřichov v letošním roce do nového zasněžovacího systému pro tamní stadion. Stavba vyšla celkově včetně projektové přípravy na 6,7 milionu korun. Obec ve spolupráci s Libereckým krajem připravuje i několik dopravních staveb v lokalitě na Maliníku či u penzionu Ludmila. Liberecký kraj uhradí náklady do výše 27 milionů korun a obec Bedřichov se zavázala k přípravě všech projektů do fáze stavebního povolení, a to v celkové hodnotě 2 miliony.

Původně chtěla obec Bedřichov vybudovat zasněžování nástupu na Jizerskou magistrálu od stadionu až k lokalitě U Buku. „Ochranářům přírody se to ale nezamlouvalo, a tak jsme se dohodli na kompromisním řešení a vypracovali projekt zasněžování pouze pro stadion Bedřichov,“ uvedl Petr Holub, starosta obce Bedřichov.

„Původní cena projektu přesahovala 10 milionů korun. Pan starosta Holub se maximálně snažil získat dotaci od státu. S obcí jsme se po neúspěšných pokusech dohodli, že projekt upravíme a využijeme pouze obecních prostředků a peněz z krajského rozpočtu,“ dodal hejtman Martin Půta.

Nový systém umožní efektivní zasněžení prostoru stadionu Bedřichov – hlavního nástupního místa na Jizerskou magistrálu, kde startuje tradiční závod Jizerská 50. Nástup ze stadionu pokryje umělý sníh. „Bude zde možné vytvořit kolečko s osvětlením, lidé si budou moci zalyžovat. Umělý sníh na stadionu a jeho okolí zajistí, že nástup na magistrálu nebude podléhat oblevám a udržíme ho po celou zimu,“ dodal Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Kromě zasněžování připravuje obec společně s Libereckým krajem projekt na zlepšení dopravní infrastruktury v okolí. V současné době smlouvu o spolupráci s Libereckým krajem odsouhlasilo zastupitelstvo obce Bedřichov i krajští zastupitelé. Liberecký kraj pokryje stavební náklady na realizaci ve výši 27 milionů korun a obec přispěje dvěma miliony.

Výčet konkrétních projektů:

1) Na Maliníku vznikne otočka autobusu a chodník směrem k vládní cestě, odbočce na Černou Nisu. Jablonecká MHD (autobusová linka č. 101) bude jezdit až na Maliník a všichni občané Bedřichova budou mít možnost nastoupit na jabloneckou MHD v obci. Turisté z Jablonce by mohli vyjet až na oblíbené nástupní místo Jizerské magistrály.

2) Chodník podél hlavní komunikace z Maliníku k odbočce na Rajtrův statek, která pokročuje dále do centra obce a níže až k Trompetrovi na odbočku na vládní cestu vedoucí k Černé Nise. Napomůže to bezpečnosti chodců, kteří se v současné době pohybují pouze po hlavní silnici.

3) Rekonstrukce mostu přes Nisu u penzionu Ludmila. Stavba umožní velmi úzkou komunikaci rozšířit a vybudovat chodník, kterým se oddělí chodci, a zvýší se tak bezpečnost na v zimě velmi exponovaném místě. Jedná se o příjezd do Ski areálu Bedřichov a také o příjezd k odstavným parkovacím plochám P3 a P4 (parkovací místo pro 350 vozů).

4) Z příspěvku kraje by měl být hrazen i nový navigační telematický systém, který by měl návštěvníky informovat o stavu kapacit parkovacích ploch jak v Bedřichově, tak v Janově nad Nisou a o průjezdnosti pozemních komunikací. Systém by měl začínat již na území obou statutárních měst a vést dále do hor. Měl by přispět k lepší průjezdnosti hlavní komunikace. Zbylé finance má obec v plánu investovat do opravy místní komunikace na Královku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky